Теми статей
Обрати теми

Лібералізація критеріїв блокування податкових накладних для аграріїв

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Соломіна Марія
Наказ Мінфіну від 18.09.17 р. № 776 «Про затвердження Змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

Останнім часом стрімко зростає кількість заблокованих податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК), складених аграріями.

Воно й не дивно. ПН аграріїв потрапляють під моніторинг за формальними ознаками. Програмне забезпечення, яке відповідає за моніторинг ПН/РК, відносить такі операції до ризикованих (аграрій продає товар, який він не придбавав).

Щоб вирішити цю несправедливість, Мінфін наказом, що коментується, вніс зміни до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених наказом Мінфіну від 13.06.17 р. № 567.

1. Усім суб’єктам господарювання дозволено подавати «Таблицю даних платника» (додаток до Критеріїв) заздалегідь — ще до блокування ПН/РК. Тобто суб’єкт господарювання, який вважає, що його реальна операція може потрапити під моніторинг (є ризики блокування ПН/РК, складених на таку операцію), може подати Таблицю до здійснення такої операції. І якщо ДФСУ врахує ці дані, то система моніторингу ПН/РК має пропустити такі ПН/РК для реєстрації.

Разом із такою Таблицею потрібно подавати також інформацію про те, що ваша виробнича господарська діяльності має незмінний характер. Очевидно таку інформацію можна подати у вигляді пояснень.

Увага! Подану Таблицю ДФСУ буде розглядати і приймати рішення про врахування її даних протягом 5 робочих днів. Тому якщо ви збираєтеся реєструвати ПН/РК, які можуть бути заблоковані, то робити це слід після спливу 5 робочих днів після подачі такої Таблиці.

2. Аграрії мають змогу внести відомості про здійснену операцію до системи моніторингу автоматично, тобто без відповідного рішення ДФСУ. Для цього вони повинні:

1) відповідати таким вимогам:

• мають бути внесеними до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та/або були на 31.12.16 р. на спецрежимі оподаткування ПДВ, що був встановлений ст. 209 ПКУ;

• мають загальну площу власної чи орендованої земельної ділянки понад 200 га включно станом на 01.01.17 р., що задекларована до 20.02.17 р.;

• за період з 01.01.17 р. на такому підприємстві не мало бути одночасної зміни засновника і директора підприємства;

2) подати Таблицю, у якій вказано «пільгові» групи товарів:

• живі тварини (код 01 коди, згідно з УКТ ЗЕД),

• риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні (код 03);

• молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного погодження, в іншому місці не зазначені (код 04);

• овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби (код 07);

• їстівні плоди та горіхи; шкірки цитрусових або динь (код 08);

• зернові культури (код 10);

• насіння і плоди олійних рослин; інше насіння, плоди та зерна; технічні або лікарські рослини; солома і фураж (код 12).

Також аграріям при поданні Таблиці потрібно підтверджувати специфіку і незмінність своєї діяльності.

3. Мінфін оновив і форму самої Таблиці. Правки, по суті, незначні. У шапці Таблиці відтепер виділено спеціальне поле, де аграрії мають вказувати, чи є вони отримувачами дотації та чи знаходилися на спецрежимі з ПДВ у 2016 році.

По суті, зміни гарні. Вони мають полегшити життя платникам ПДВ. Водночас, коли реально вони запрацюють, не відомо. Річ у тому, що для того щоб дані із Таблиці автоматично потрапляли до системи моніторингу, потрібно доопрацювати саму систему на технічному рівні. І коли це буде зроблено, поки що невідомо.

Наказ, що коментується, чинний з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі