Теми статей
Обрати теми

«Дивідендні» податкові різниці не поширюються на дивіденди від нерезидента

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Соломіна Марія
Лист ДФСУ від 03.10.17 р. № 2116/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

За загальним правилом платник податку на прибуток (ПНП), який застосовує податкові різниці, при отриманні дивіденди від інших платників ПНП та платників єдиного податку (крім інститутів спільного інвестування та платників, прибуток яких звільняється від оподаткування) має скоригувати свій фінрезультат до оподаткування (п.п. 140.4.1 ПКУ). Він зменшує фінрезультат на суму отриманих дивідендів. Тобто отримані дивіденди не підпадають під оподаткування в отримувача.

Враховуючи це, платник ПНП, який отримує дивіденди від нерезидента, поцікавився в податківців: чи має право і він відкоригувати свій фінрезультат на розмір отриманих дивідендів?

Податківці в листі, що коментується, зайняли фіскальну позицію. Вони стверджують, що юрособа, яка отримує дивіденди від нерезидента, не має право коригувати свій фінрезультат на «дивідендну» податкову різницю.

Пояснюють вони це тим, що така податкова різниця запроваджена з метою усунення подвійного оподаткування операцій з виплати дивідендів.

Річ у тому, що прибуток, який виплачується у вигляді дивідендів, оподатковує емітент корпоративних прав. Для цього передбачений «дивідендний» авансовий внесок (п.п. 57.11ПКУ).

Якщо ж платник ПНП отримує дивіденди від нерезидента (а він не сплачує ПНП), то, на думку податківців, таку виплату слід обкласти ПНП. Тому отримувач дивідендів не повинен застосовувати «дивідендну» податкову різницю.

По суті, висновки податківців справедливі.

Однак можуть бути випадки, коли нерезидент є платником ПНП — якщо отримує доходи на території України (п. 133.2 ПКУ). У такому випадку формально дивіденди отримані від платника ПНП. Тому жодних перешкод для застосування «дивідендної» податкової різниці немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі