Теми статей
Обрати теми

Амортизація у Книзі загальносистемника

Яким чином ФОП на загальній системі оподаткування відображає в Книзі обліку доходів та витрат амортизаційні відрахування (щомісячно чи за підсумками року)?

Фізособи — підприємці (ФОП) на загальній системі мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають: витрати на придбання та виготовлення основних засобів (ОЗ) та нематеріальних активів (п.п. 177.4.6 ПКУ).

Розрахунок амортизації ОЗ здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації. За ним річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об’єкта ОЗ, яка амортизується, на строк його корисного використання (п.п. 177.4.7 ПКУ).

Амортизація нараховується протягом строку корисного використання об’єкта ОЗ, самостійно установленого фізособою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання, який встановлено в п.п. 177.4.9 ПКУ.

Нараховувати амортизацію можна тільки на об’єкти ОЗ, витрати на придбання чи самостійне виготовлення яких підтверджені документально.

Дані про нараховану амортизацію підприємець має вказати в Книзі обліку доходів і витрат. При цьому найбільше для цього підходить гр. 8 «Інші витрати, пов’язані з отриманням доходу». У ній ФОП відображає суму фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходу, які повинні бути документально підтверджені (п.п. 8 п. 6 Порядку, затвердженого наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481).

Враховуючи викладене, ФОП-загальносистемник щомісячно нараховує та відображає амортизаційні відрахування в гр. 8 Книги.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 104.08

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі