Теми статей
Обрати теми

Продаж майнового сертифіката

Яким чином оподатковується дохід, отриманий фізособою-спадкоємцем від продажу майнового паю юрособи (ТОВ), створеній унаслідок реорганізації колективного сільгосппідприємства?

Корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (п.п. 14.1.90 ПКУ).

Отже, зміст прав особи, який засвідчує майновий сертифікат, є тотожним змісту корпоративних прав.

Тобто операції з майновими правами є не що інше, як операції з інвестактивами. Порядок оподаткування прибутку, отриманого від таких операцій, регулюється п. 170.2 ПКУ. У ньому передбачено, що до складу загального річного оподатковуваного доходу платника включається позитивне значення загального фінрезультату операцій з інвестактивами за наслідками такого звітного року (п.п. 170.2.6 ПКУ).

Облік загального фінрезультату операцій з інвестактивами ведеться платником самостійно. Платник зобов’язаний подати річну декларацію, у якій має відобразити загальний фінрезультат (інвестприбуток або збиток), отриманий протягом такого року (п.п. 170.2.1 ПКУ).

Враховуючи зазначене, фізособа, яка протягом звітного року продає інвестактив юрособі (ТОВ) та отримує інвестприбуток, повинна подати річну декларацію про майновий стан та сплатити податок на доходи фізосіб.

При цьому юрособа виступає як податковий агент у частині відображення доходу у ф. № 1ДФ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі