Теми статей
Обрати теми

Хто не платить податок на нерухомість за промислові будівлі

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 09.10.17 р. № 2172/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Юрособа — власник об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості не сплачує податок на нерухомість за такі об’єкти, якщо вони не є об’єктами оподаткування (вказані в п.п. 266.2.2 ПКУ).

До таких «необ’єктів» віднесено, зокрема, будівлі промисловості (виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств). Підприємств, які мають такі будівлі, доволі багато. Тому податківці наполягають, що під звільнення потрапляють промислові будівлі, які належать виключно промисловим підприємствам (листи ГУ ДФС у Київській області від 09.09.16 р. № 2095/10/10-36-13-04 // «БТ», 2016, № 38, с. 7 та від 02.06.16 р. № 1236/10/10-36-13-04). Виходить, якщо промислова будівля належить непромисловому підприємству, то вона є об’єктом обкладення податком на нерухомість.

Враховуючи це, платник податків звернувся до контролерів із запитанням: чи підпадають під звільнення його промислові будівлі?

У листі, що коментується, фіскали розчарували платника. Свої фіскальні висновки вони обґрунтовували тим, що зареєстровані види діяльності підприємства належать за КВЕД 2010 виключно до секції М «Професійна, наукова та технічна діяльність», що об’єднує непромислові види діяльності. А тому вони не бачать підстав для застосування платником передбаченої в ПКУ податкової преференції для промислових підприємств.

Із такої відповіді можна зробити висновок: для того щоб отримати звільнення, платнику достатньо розширити перелік своїх видів діяльності, додавши якийсь «промисловий» код.

Однак ми вважаємо, щоб ця пільга поширювалася на підприємства, вони не просто повинні мати відповідний «промисловий» код серед видів діяльності, а й реально мають здійснювати таку діяльність − виробляти промислову продукцію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі