Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет платника податків: Мінфін затвердив порядок роботи

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Хмелевський Ігор

Як не дивно, а сервіс під назвою «Електронний кабінет платника» (далі — ЕКП) податків з’явився на сайті ДФСУ ще у 2016 році. Проте весь цей час він перебував у тестовому режимі (його постійно допрацьовували).

Граничний строк таких доопрацювань визначив Закон України від 28.12.14 р. № 71-VIII — це 01.01.18 р. І додатково прописав основні моменти, що стосуються роботи цієї системи, у п. п. 14.1.562 і ст. 421 ПКУ. Сам порядок функціонування Електронного кабінету затвердив Мінфін наказом, що коментується.

Що ж у ньому є цікавого:

1. Електронний сервіс «ЕКП» трансформується в інформаційно-телекомунікаційну систему під назвою «Електронний кабінет».

Тобто його функції будуть розширені. Але, як і раніше, він складатиметься з двох частин (загальної і приватної). Нагадаємо: для входу до приватної частини необхідно використати ЕЦП, надану будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів.

2. Електронний кабінет працюватиме постійно (24 години на добу, кожен календарний день), окрім часу, необхідного для його технічного обслуговування.

3. Електронний кабінет забезпечуватиме захист даних від несанкціонованого доступу. Для цього застосовуватиметься комплексна система захисту інформації з підтвердженою відповідністю, яка є сукупністю організаційних та інженерно-технічних заходів, спрямованих на попередження витоку, перехоплення, втрати, знищення, модифікації і блокування інформації.

4. У разі виявлення проблем у роботі Електронного кабінету користувач може направити до ДФСУ повідомлення про помилку, що виникла під час роботи в Електронному кабінеті.

Форму такого повідомлення ви знайдете в додатку 1 до документа, що коментується. У ньому слід позначити документ, у якому виявлена помилка, дані платника податків, що відправляє повідомлення, тип (технічна або методологічна) й опис помилки, файл зі скріншотом екрана з помилкою.

Протягом 72 годин після надходження повідомлення вам повинна прийти відповідь (від методолога або технолога) знову ж таки у вигляді повідомлення (додаток 2), у якому буде підтверджено або спростовано наявність відповідної помилки.

5. Електронний кабінет надасть можливість листуватися з податківцями в електронній формі.

Але пам’ятайте — від електронної форми спілкування з податківцями можна відмовитися в будь-який момент і повернутися до паперової. Для цього достатньо заповнити і відправити відповідне повідомлення про відмову (додаток 3).

6. Для контролю за роботою й адмініструванням Електронного кабінету контролери отримають право переглядати журнал усіх подій, що відбуваються в Електронному кабінеті, включаючи, зокрема, фіксацію дати і часу відправлення, отримання документів через Електронний кабінет і будь-якої зміни даних, доступних в Електронному кабінеті, за допомогою електронної позначки часу.

Наказ набуває чинності з дня його офіційної публікації (на момент підготовки цього матеріалу не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі