Теми статей
Обрати теми

Туалетний папір, мило й інші госптовари: чи нараховувати «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Хмелевський Ігор
Лист ДФСУ від 11.07.17 р. № 1115/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про ПДВ-обкладення покупок, призначених для поточних потреб загального користування. Наприклад, туалетного паперу, мила, миючих засобів, щіток тощо.

Висновки контролерів, м’яко сказати, не зовсім коректні.

Ні, що стосується податкового кредиту (ПК) вони все сказали правильно. Право на ПК буде за наявності підтвердних документів (податкових накладних, зареєстрованих у ЄРПН, інших документів, передбачених п. 201.11 ПКУ). Такі вимоги чітко прописані в п. 198.3 і п. 198.6 ПКУ.

Але стосовно нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань (ПЗ) на такі покупки, податківці явно перестаралися. Вони заявили: якщо вартість госптоварів включається до складу витрат і, відповідно, до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом ПДВ-обкладення і пов’язані з отриманням доходів, такі товари/послуги вважаються використаними в госпдіяльності, і додаткового нарахування ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ не потребують.

Із цього можна дійти невтішного висновку: якщо госптовари не потрапили до собівартості товарів (наприклад, списані на адміністративні витрати), що продавалися з ПДВ, то потрібно нараховувати компенсуючі ПЗ.

Із цим ми не можемо погодитися.

Якщо госптовари списані на загальногосподарські, адміністративні або збутові витрати, то це ще не означає, що вони використані в неоподатковуваних ПДВ операціях. Саме таке використання в неоподатковуваних операціях тягне за собою нарахування «компенсуючих» ПЗ за п. 198.5 ПКУ.

Якщо ж підприємство продає тільки оподатковувані ПДВ товари, то всі його господарські витрати (незалежно від того, на який рахунок вони списані в бухобліку) пов’язані з оподатковуваними ПДВ операціями і нараховувати «компенсуючі» ПЗ за ними не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі