Теми статей
Обрати теми

Оренда і спецводорента: ДФСУ грюкає дверима?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Хмелевський Ігор

У листі, що коментується, контролери зробили невтішний висновок: орендодавець, який використовує воду виключно для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, сплачує рентну плату за всі обсяги води, переданої орендарю.

Таких індивідуальних податкових консультацій (ІПК) у відкритому Реєстрі ІПК, розміщеному на сайті ДФСУ, наразі тільки дві: та, яку ми збираємося коментувати, та ще одна — від 11.07.17 р. № 1087/ІПК/04-36-12-22-19, надана ГУ ДФС у Днiпропетровськiй області. І схожі вони між собою мов брати- (точніше, сестри) близнюки. Якщо ви уважно поглянете на них, не сумніваємося, з’явиться відчуття дежавю. Десь ми таке з вами вже читали… Щось таке надфіскальне ми вже чули…

І дійсно. На думку спадає минулорічний лист ДФСУ від 10.10.16 р. № 32993/7/99-99-12-03-04-17 // «БТ», 2016, № 47. У ньому податківці зробили першу спробу пофіскалити на тему, як сплачувати рентну плату за спеціальне використання води (далі — спецводорента) у разі передачі приміщення в оренду.

Згадайте, усі попередні їхні роз’яснення з цього питання зводилися до такого: якщо орендар отримує воду без укладення прямого договору на постачання води з підприємством-водопостачальником, то з орендаря, як із святого, не візьмеш нічого. Отже, за таких обставин тягар зі сплати спецводоренти лягає на орендодавця, який має договір на постачання води. Однак якщо при цьому:

а) і орендодавець, і орендар використовують воду виключно на санітарно-гігієнічні/питні цілі, то жоден з них платником спецводоренти не стає. Адже за «сангігієнічні» та/або «питні» обсяги спецводорента не справляється (п. 255.4 ПКУ);

б) орендодавець використовує воду для питних і сангігієнічних потреб, а орендар — ще й у господарських цілях, то платником спецводоренти буде орендодавець. Причому податківці завжди вимагали у такому разі сплачувати рентну плату за весь обсяг води, в тому числі використаної орендодавцем на сангігієнічні/питні цілі.

Таку позицію контролери виробили досить давно — і вона й досі міститься у чинній консультації з категорії 121.01 ЗІР ДФСУ, незважаючи на спробу ревізувати її ще торік.

ІПК, що сьогодні коментуються, — повторна спроба такої ревізії. Фіскали знову заявляють, що орендодавець має сплачувати спецводоренту за всі обсяги води, переданої орендарю, незалежно від напряму її використання ними обома. Аргументація та сама: орендодавець, що постачає орендареві воду, використовує її у своїй госпдіяльності, а не для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб. Отже, звільнення на підставі п. 255.4 ПКУ в цьому випадку не діє.

Що ми вам у зв’язку з цим порекомендуємо?

По-перше, згадайте, що ІПК має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому вона адресована (п. 52.2 ПКУ). То хай ті двоє, що отримали ці фіскальні ІПК, самі й страждають від своєї надмірної цікавості. А решті зовсім ні до чого брати цю «індивідуальну маячню» фіскалів до уваги — продовжуйте користуватися їхнім роз’ясненням «для всіх» із категорії 121.01 ЗІР ДФСУ.

По-друге, навіть ті нещасні, хто отримав (або ще отримає) такі ІПК, можуть оскаржити їх у суді (див. п. 53.2 ПКУ). І плекати надію, що суд їх підтримає. А це буде підставою для надання нової ІПК з урахуванням висновків суду.

Хоча, чесно кажучи, залізних аргументів, щоб переконати служителів Феміди у своїй правоті, вони навести не зможуть. Бо вся попередня практика оподаткування води, переданої у межах договору оренди, ще з часів УПК, затвердженої наказом ДПСУ від 21.12.12 р. № 1180, спиралася лише на ліберальні роз’яснення контролерів. А зараз вони захотіли — й передумали. Так би мовити, вирішили грюкнути дверима напередодні скасування з 01.01.18 р. спецводоренти для вторинних водокористувачів.

Ну і по-третє, утіштеся хоч би цим. Воно, звісно, дрібничка, але все одно приємно знати, що ось-ось одним клопотом стане менше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі