Теми статей
Обрати теми

Перехідні операції платників ЄП оподатковують за правилами, що діяли до міграції

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Хмелевський Ігор
Лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 18.08.17 р. № 1663/ІПК/8/20-40-13-11-12

Міграція фізичних осіб — підприємців (ФОП) платників єдиного податку (ЄП) між групами спрощеної системи справа звична. При цьому часто виникає запитання із оподаткуванням перехідних операцій, які розпочалися (постачання продукції чи надання послуг) у періоді перебування в одній групі, а закінчилися (отримано оплату) після переходу до іншої групи.

Нагадаємо, що в загальному випадку датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

У випадку переходу із групи 3 до молодшої групи 1 чи 2 можлива ситуація, коли отримані кошти від операції, яка заборонена для платників відповідної групи ЄП. Відповідно постає питання про порушення умов перебування на ЄП таким «перебіжчиком».

У листі, що коментується, податківці розглянули саме таку ситуацію (кошти отримані за послуги, надані нерезиденту).

Контролери пропонують компромісний варіант*. Вони не вважають факт отримання коштів порушенням умов перебування на ЄП відповідної групи, але за однієї умови: якщо платник ЄП на момент міграції до молодшої групи не включив такі суми до оподатковуваного доходу, то при отриманні цих коштів він зобов’язаний буде це зробити. Для цього слід подати уточнену декларацію за відповідний попередній звітний період та оподаткувати зазначені кошти за ставками встановленої для старої групи.

* Аналогічного підходу податківці дотримуються і в консультації, розміщеній у категорії 107.08 ЗІР ДФСУ.

Дійсно, якщо йдеться про отримання забороненого доходу, то щоб не «злетіти» з ЄП, логічно включити дохід від такої операції до декларації того періоду, у якому цей дохід не порушує правила перебування на ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі