Теми статей
Обрати теми

По 1600 грн. за кожну — «розцінки» на розблокування ПН у суді

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Ухвала Рівненського окружного адмінсуду від 31.08.17 р. у справі № 817/1256/17

Імовірно, кожен платник ПДВ, у якого були безпідставно заблоковані податкові накладні (ПН), замислювався про звернення до суду з метою оскаржити рішення ДФСУ. При цьому виникало питання зі сплатою судового збору: яку суму треба сплачувати (залежно від кількості «відмовних» ПН або один раз при поданні позову)*.

* Детальніше див. у консультації «Спокій нам тільки сниться…», чи Нюанси оскарження блокування ПН» // «БТ», 2017, № 38.

Прояснила ситуацію ухвала, що коментується.

Суть справи: підприємство звернулося до суду з вимогою визнати протиправними і відмінити рішення комісії ДФСУ та зобов’язати податківців зареєструвати в ЄРПН дев’ять заблокованих ПН. При цьому підприємство сплатило судовий збір у розмірі 1600 грн.

На жаль, суд залишив позов без руху внаслідок недоплати суми судового збору. На думку останнього, сума судового збору повинна була скласти 14400 грн. (1600 грн. × 9 ПН). Своє рішення суд пояснив так:

• загальною ознакою рішення ДФСУ є його конкретність (чітке формулювання конкретного юридичного волевиявлення, вирішення конкретних питань і т. д.);

• оспорювані рішення комісії ДФСУ мають індивідуальні характеристики, відмінні одна від одної: номер, дату, і стосуються різних ПН.

Отже, визнання протиправними або відміна рішень ДФСУ є окремими позовними вимогами немайнового характеру.

А ось позовна вимога про зобов’язання вважати прийнятою і зареєстрованою в ЄРПН певну ПН прямо виходить із позовної вимоги про визнання протиправним і відміну рішення «розблоковної» комісії ДФСУ. Тому такі вимоги для цілей визн ачення розміру судового збору вважаються єдиною вимогою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі