Теми статей
Обрати теми

Без заяви немає пільги щодо земподатку

Чи може скористатись пільгою зі сплати земельного податку фізична особа, яка належить до пільгових категорій, але не подала вчасно до контролюючого органу документ, що підтверджує право на пільгу (пенсійне посвідчення, посвідчення інваліда тощо)?

Перелік категорій фізичних осіб — власників земельних ділянок, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ПКУ.

Звільнення від сплати земельного податку поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, установлених у п. 281.2 ПКУ.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому виникло це право (п. 284.2 ПКУ).

Крім того, якщо у фізичної особи у власності є декілька земельних ділянок одного виду використання, на які проширюється пільга, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги (п. 281.4 ПКУ).

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Отже, фізична особа звільняється від сплати земельного податку за умови подання письмової заяви у довільній формі до 1 травня поточного року до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки (у разі наявності декількох ділянок — про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги) про надання пільги, яка починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву*.

* Про можливість такого фіскального підходу ми попереджали у статті «Плата за землю: настала черга фізосіб!» // «БТ», 2017, № 25.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.04

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі