Теми статей
Обрати теми

Замінили РРО: чи проводити виручку за «перехідний» період?

Чи необхідно проводити через новий РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки, якщо попередній РРО не підлягає подальшому ремонту?

Насамперед нагадаємо, що у разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО), а також пошкодження засобів контролю користувач зобов’язаний повідомити центр сервісного обслуговування (далі — ЦСО), а також податківців у строки та спосіб, установлені п. 16 ст. 3 Закону про РРО (п. 56 Порядку № 601*).

* Порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 12.05.04 р. № 601.

На період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) та розрахункової книжки (далі — РК) або із застосуванням зареєстрованого резервного РРО (ст. 5 Закону про РРО).

Звертаємо увагу: КОРО реєструється на кожний РРО або, якщо розрахунки можуть проводитися без застосування РРО, на окрему господарську одиницю (п. 3 гл. 1 розд. II Порядку ведення КОРО**). Використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає, зокрема, у разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії, здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій (п. 6 гл. 4 розд. II Порядку ведення КОРО).

** Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом МФУ від 14.06.16 р. № 547.

Згідно з п. 1 гл. 4 розд. II Порядку застосування РРО*** реєстрація РРО діє до дати її скасування, що відбувається, зокрема, у випадку подання господарником заяви про скасування реєстрації РРО за ф. № 4-РРО (додаток 4 до Порядку застосування РРО). Разом із такою заявою має подаватись довідка ЦСО про розпломбування РРО (крім випадків невідповідності РРО документації виробника) з поверненням реєстраційного посвідчення (п. 3 гл. 4 розд. II Порядку застосування РРО).

*** Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом МФУ від 14.06.16 р. № 547.

При цьому не забуваймо про звітність. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані подавати звітність, пов’язану із застосуванням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного місяця (якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку) (п. 7 ст. 3 Закону про РРО).

Звіт про використання КОРО (РК) за ф. № ЗВР-1 складається в розрізі всіх зареєстрованих книг, які використовувались протягом місяця. При цьому п. 4 Порядку № 13**** встановлено, що звітність, пов’язана з використанням РК, подається у складі звіту ф. № ЗВР-1 та Довідки про використані розрахункові книжки, форму якої наведено у додатку до цього Порядку.

**** Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджений наказом МФУ від 21.01.16 р. № 13.

Висновок. У разі виходу з ладу РРО, що не підлягає подальшому ремонту, необхідно скасувати його реєстрацію та подати звітність щодо використання КОРО (РК).

Фіскали зазначають: при введенні в експлуатацію нового РРО суб’єкт господарювання не повинен проводити через такий РРО суми розрахунків за час роботи з використанням КОРО, зареєстрованої на попередній РРО.

На наш погляд, це справедливо, адже до кожного РРО має бути своя, так би мовити, адресна КОРО*****.

***** Про це ми говорили в статті «РРО для початківців: правила реєстрації та використання» // «БТ», 2017, № 16.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.06

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі