Теми статей
Обрати теми

Зарахування передоплати в рахунок іншого постачання: як відобразити в ПДВ-обліку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 20.03.18 р. № 1116/ІПК/20-40-12-01-11

Ситуація: покупець перерахував передоплату за договором № 1. Постачальник нарахував ПДВ-зобов’язання і склав податкову накладну (ПН). Проте незабаром сторони домовляються розірвати договір № 1, а передоплату, отриману за таким договором, зарахувати в рахунок оплати товарів/послуг за договором № 2.

Про те, як таку операцію відобразити в ПДВ-обліку, розповіли податківці в листі, що коментується. Схожа ситуація розглядалася і в листі ДФСУ від 20.10.17 р. № 2322/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Отже, контролери доходять таких висновків:

1. Продавець — платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування (РК) до ПН, складеної на передоплату, і зменшити суму нарахованих ПДВ-зобов’язань.

Дійсно, договір № 1 розірвуть (постачання так і не відбудеться). Отже, виписану раніше ПН слід анулювати за допомогою «зменшуючого» РК.

Такий РК виписують на дату підписання додаткової угоди до договору (у цей момент дія договору № 1 припиняється, а отримані кошти зараховуються в рахунок оплати за договором № 2). РК реєструє в ЄРПН покупець (п. 192.1 ПКУ).

2. А ось складати або ні ще й нову ПН, залежить від того, чи поставлені товари за другим договором (договір № 2). Так:

• якщо товари за договором № 2 вже поставлені, і на них за «першою подією» (відвантаження) вже була складена ПН, то повторно складати ПН (ще й «під» оплату) не треба;

• якщо товари за договором № 2 ще не поставлені, то на дату підписання додаткової угоди передоплата за договором № 1 отримує статус передоплати за договором № 2. Тобто за договором № 2 настає «перша подія».

Тобто на дату підписання додаткової угоди за договором № 2 (за передоплатою) треба скласти нову ПН. Адже це вже нове постачання, і на нього потрібна окрема ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі