Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна з неправильною датою: що робити і чи будуть наслідки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 23.03.18 р. № 1207/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розглянули ситуацію, коли платник ПДВ помилився в даті податкової накладної (ПН) та ще і зареєстрував її в ЄРПН з порушенням установленого строку.

Контролери запропонували такий «рецепт» виправлення помилки.

1. Визнаємо таку ПН зайвою.

Дійсно, п. 187.1 ПКУ зобов’язує платників ПДВ складати ПН виключно за датою «першої події». Якщо ж ПН оформлена іншою датою — така ПН вважається помилково виписаною.

Помилки, допущені в ПН, можна виправити тільки за допомогою розрахунку коригування (п. 192.1 ПКУ). Проте у випадку з неточностями, допущеними в даті складання ПН, на одному РК справа не закінчиться.

Нагадаємо: п. 21 Порядку № 1307* взагалі забороняє виправляти дані про дату складання ПН та її порядкового номера.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Тому, на думку податківців, постачальникові необхідно:

• виписати «анулюючий» РК із відображенням у ньому усіх числових показників зі знаком «-». Такий РК реєструє покупець (з огляду на те, що ПН була помилковою, тут продовжують діяти загальні правила, прописані в п. 192.1 ПКУ);

• виписати «правильну» ПН датою «першої події» і зареєструвати її в ЄРПН у встановлені строки.

Донедавна такий алгоритм виправлення працював без проблем.

Але! Враховуючи те, що зараз податківці ввели нові вимоги до порядку заповнення РК (див. статтю «Розрахунок коригування до податкової накладної: ДФСУ змінює правила заповнення» цього номера) зареєструвати «анулюючий» РК в ЄРПН буде проблематично.

По-перше, податківці відмовляються реєструвати в ЄРПН РК з причиною коригування «Виправлення помилки». Аргументують це тим, що її немає в переліку причин коригування, які зараз пропонують використати контролери.

Водночас є така причина коригування, як «Усунення неоднозначностей». І вона (судячи з формулювання) єдина з усіх, яка могла б відповідати суті операції, що проводилася. Проте скористатися нею не вдасться. Оскільки податківці прописали під неї такий алгоритм заповнення РК, який не дозволяє прибрати дані з ПН.

По-друге, якщо виходити тільки з алгоритму заповнення РК (у рядках РК треба зазначити значення гр. 6 ПН зі знаком «-»), то для анулювання ПН підходить причина коригування «Повернення товару або авансових платежів». Проте її назва не відповідає суті проведеної операції. Та й підстав для складання РК з такою причиною в платника ПДВ не буде (немає поворотної накладної на товар або платіжки на повернення грошей).

То що ж тоді робити?

На наш погляд, можна діяти так.

Щоб убезпечити себе від нападок контролерів під час перевірок, треба:

• скласти «анулюючий РК» з типом причини «Виправлення помилки» і надіслати його на реєстрацію в ЄРПН (через покупця);

• коли надійде відмова в реєстрації такого РК в ЄРПН — зберегти квитанцію № 1 як підтвердження того, що ви намагалися наслідувати правила, прописані п. 192.1 ПКУ, але система вам не дозволила цього зробити.

Потім зареєструвати в ЄРПН РК з типом причини «Повернення товару або авансових платежів». Так ви досягнете бажаного результату.

Безумовно, можна отримати індивідуальну податкову консультацію про те, яку причину коригування слід зазначати в РК при анулюванні «помилкової» ПН. Але для цього потрібен час.

Крім того, дуже часто відповіді податківців, складені виходячи з «теоретичних» вимог ПКУ, не враховують «технічні» труднощі, які виникають на практиці.

2. За затримку реєстрації «помилкової» ПН в ЄРПН буде штраф.

Тут податківці категорично заявляють: коли в п. 1201.1 ПКУ не прописаний виняток для «помилкових» ПН, то штраф за затримку реєстрації таких ПН в ЄРПН накладається в загальному порядку. Виняток становлять ПН, виписані до 01.10.15 р. (п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі