Теми статей
Обрати теми

Повернення бракованого товару нерезиденту: коли діє нульова ставка ПДВ

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 20.03.18 р. № 1125/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про порядок ПДВ-обкладення операцій з повернення постачальникові-нерезиденту бракованого товару, який ввозився на митну територію України в режимі імпорту.

Скажемо відразу, тут усе залежатиме від того, чи потрапляє така операція під умови, прописані в п. 5 частини першої ст. 86 МКУ*.

* Митний кодекс України від 13.03.12 р. № 4495-VI.

Нагадаємо: згідно з цією нормою митний режим реекспорту може застосовуватися до товарів, які при ввезенні мали статус іноземних і були поміщені в митний режим імпорту, а тепер повертаються нерезиденту у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, якщо ці товари:

а) вивозяться протягом 6 місяців з дати поміщення їх у митний режим імпорту;

б) знаходяться в тому ж стані, в якому вони були ввезені на митну територію України (крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик).

Тож якщо операція з вивезення за межі території України товару у зв’язку з його поверненням продавцеві-нерезиденту (п. 206.5 ПКУ):

а) здійснюється в митному режимі реекспорту і не потрапляє під умови, прописані в п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ (наприклад, брак виявили після того, як минуло 6 місяців з дати ввезення) — вона звільняється від обкладення ПДВ. На жаль, у такому разі покупцеві доведеться нарахувати «компенсаційні» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ;

б) здійснюється в митному режимі реекспорту відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ вона обкладається ПДВ за ставкою ПДВ 0 %, встановленою п. п. 195.1.1 ПКУ. Тобто «ввізний» ПДВ компенсувати не треба. Така операція відображається в ряд. 2 ПДВ-декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі