Теми статей
Обрати теми

Виплата дивідендів через депозитарну систему: як показати у ф. № 1ДФ

Бобро Анатолій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 15.03.18 р. № 1021/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

У листі, що коментується, контролери роз’яснили порядок заповнення ф. № 1ДФ* при виплаті дивідендів акціонерними товариствами (АТ) через депозитарну систему.

* Форму Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ та Порядок його заповнення затверджено наказом МФУ від 13.01.15 р. № 4.

Зокрема, вони зазначили:

• будь-який резидент, який нараховує дивіденди, є податковим агентом;

• податкові агенти зобов’язані подавати у «квартальні» строки розрахунок за ф. № 1ДФ;

• у графі 3а розрахунку має відображатись нарахування доходу (незалежно від факту виплати), а у графі 3 — сума фактично виплаченого доходу платнику (пп. 3.2 та 3.3 Порядку).

Згідно з п. 5 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.08 р. 514-VI публічне акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі, здійснює виплату дивідендів через депозитарну систему України. Інші АТ можуть виплачувати дивіденди безпосередньо акціонерам.

Контролери доходять висновку: якщо нарахування дивідендів та утримання ПДФО відбулось в одному кварталі, а перерахування коштів Центральному депозитарію для їх виплати фізособам — в іншому, то у ф. № 1ДФ графа 3 «Сума виплаченого доходу» заповнюється в тому кварталі, в якому відбулось перерахування коштів депозитарію.

Зауважте: на цьому етапі кошти лише на півдорозі, говорити про виплату їх власне платнику податку, як на те вказує п. 3.3 Порядку, зарано. Але отримання дивідендів акціонером — це вже не головний біль АТ.

Графи 3а, 4а та 4 заповнюються в тому кварталі, в якому фактично відбулось (відповідно) нарахування дивідендів, утримання ПДФО та його перерахування**.

** Про нюанси заповнення ф. № 1ДФ читайте в статті «Податковий розрахунок за формою № 1ДФ: ваші запитання — наші відповіді» // «БТ», 2017, № 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі