Теми статей
Обрати теми

Видобуваєте до 5 м3 підземної води — платіть рентну плату

Чи є платниками рентної плати за спецвикористання води суб’єкти господарювання, які мають свердловини і здійснюють забір води в об’ємі до 5 м3 на добу не для виробництва напоїв?

Платниками рентної плати за спецвикористання води є, зокрема, первинні водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юрособи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи, постійні представництва нерезидентів, а також ФОП, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (п. 255.1 ПКУ).

Спеціальне водокористування — це, зокрема, забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води (ч. 1 ст. 48 ВКУ*).

* Водний кодекс України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР.

Контролери визнають, що не належить до спецводокористування, зокрема, забір та/або використання води в об’ємі до 5 м3 на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води (абз. 12 ч. 3 ст. 48 ВКУ). Однак при цьому наполягають, що видобування підземних вод (як одного з виду корисних копалин) є спецводокористуванням (абз. 9 ч. 3 ст. 48 ВКУ).

У підсумку фіскали стверджують: суб’єкти господарювання, які мають свердловини і здійснюють забір та/або використання води в об’ємі до 5 м3 на добу, є платниками рентної плати за фактичний обсяг вилученої з підземного об’єкта води**.

** Наша позиція з цього питання викладена в консультації «Використовуєте менше 5 кубів води із свердловини — можете не платити рентну плату» // «БТ», 2017, № 41.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 121.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі