Теми статей
Обрати теми

Природні втрати є, а норм немає: чи нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 29.03.18 р. № 1286/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ми вже неодноразово повідомляли про те, що в минулому році Кабмін зробив «ведмежу послугу» багатьом суб’єктам господарювання (див. статтю «Хотіли як краще, а… скасували норми природного убутку» // «БТ», 2017, № 15), скасувавши деякі «застарілі» нормативні акти СРСР. До переліку скасованих потрапили, зокрема, документи, якими встановлювалися норми убутку різних товарно-матеріальних цінностей.

Звісно, у платників ПДВ почали виникати цілком справедливі запитання:

• що робити, коли природний убуток товарно-матеріальних цінностей при зберіганні і транспортуванні є, а норм немає?

• чи нараховувати на такі втрати ТМЦ «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) відповідно до п. 198.5 ПКУ?

Мова йде саме про випадки природного (нормативниго) убутку*.

* Детально про це читайте у статті «Втрати сільгосппродукції при зберіганні: відображаємо операції в обліку» // «БТ», 2018, № 10.

Тобто про втрату товарно-матеріальних цінностей (зменшення кількості чи маси), яка відбулася внаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей при збереженні якісних характеристик продукції.

Податківці з цього приводу вже висловлювалися (див. листи ДФСУ від 03.11.17 р. № 2502/6/99-99-15-03-02-15/ІПК** та від 11.07.17 р. № 1121/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Вони наполягають, що після скасування норм природних втрат все втрачене майно при транспортуванні і зберіганні (у згаданих листах йдеться про зерно) є використаним у негосподарській діяльності. А тому платник ПДВ має нарахувати «компенсуючі» ПЗ з ПДВ згідно із ст. 198.5 ПКУ, причому на весь обсяг втрат.

** Див. консультацію «Втратили зерно при транспортуванні — нарахуйте «компенсуючі» зобов’язання з ПДВ» // «БТ», 2017, № 47.

Зауважимо. Якщо мова йде про втрати, що виникли внаслідок псування продукції, її розкрадання, недотримання правил транспортування, зберігання, реалізації тощо, то тут від нарахування «компенсуючих» ПЗ нікуди не дітися. З цим ніхто і не сперечається.

Але ж вини платника ПДВ у природних втратах товарів немає. Так само він не винуватий у тому, що зараз немає нормативів, які встановлюють норми природного убутку.

То чи може такий нормативний пробіл заповнити сам платник, затвердивши для себе норми природного убутку?

На жаль, у листі, який коментується, контролери наполягають, що для визначення факту нормативної чи понаднормативної втрати цінностей під час транспортування і зберігання потрібно керуватися виключно чинним законодавством України. При цьому в ПКУ не надано можливості суб’єктам господарювання самостійно визначати норми природного убутку продукції при розрахунку сум ПДВ. На думку фіскалів, це може зробити тільки Мінфін.

Маємо визнати, що затвердження таких нормативів дійсно не компетенція суб’єктів господарювання. Однак з нарахуванням «компенсуючих» ПЗ ми не згодні.

Втрати продукції/товарів можуть виникати в ході діяльності, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямованої на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ).

Отже, втрата частини ваги відповідного виду цінностей під час транспортування чи зберігання (наприклад, через усушку) буде прямо пов’язана із господарською діяльністю підприємства.

На наш погляд, якщо платник ПДВ може довести, що втрати продукції/товарів (навіть понад норми природного убутку) пов’язані з господарською діяльністю та операціями, які обкладаються ПДВ, то не буде підстав для нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Адже ця ситуація дуже схожа із рекламними витратами, коли платник списує певні матеріальні цінності, а прямої вигоди від них не отримує.

Проте якщо ви не готові сперечатись із контролерами, то безпечніше нарахувати «компенсуючі» ПЗ при втраті цінностей під час зберігання чи транспортування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі