Теми статей
Обрати теми

Поповнити ПДВ-рахунок з поточного рахунку іншої особи не можна!

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 05.04.18 р. № 1452/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ситуація: платник ПДВ у зв’язку з арештом коштів на його поточному рахунку уклав договір доручення з іншою особою, згідно з яким він доручає такій особі здійснювати від його імені і за його рахунок, зокрема, розрахунки з бюджетом. Чи може ця особа поповнити і ПДВ-рахунок такого платника ПДВ?

Це запитання виникло не випадково. Адже до 01.01.18 р. п. 2001.4 ПКУ дозволяв платникам ПДВ зараховувати на ПДВ-рахунок кошти виключно:

з власного поточного рахунку платника;

• з рахунків платників, відкритих у Казначействі для проведення розрахунків щодо погашення заборгованості в різниці в тарифах на комунальні послуги;

• з бюджету у вигляді переплати з ПДВ, поверненої згідно з п. 43.41 ПКУ.

Увага! З 01.01.18 р. згадка про те, що поточний рахунок платника ПДВ, з якого може бути поповнений ПДВ-рахунок, має бути власним, зникло з п. 2001.4. ПКУ.

Цей факт може дати підстави вважати, що у 2018 році вже неважливо, з якого поточного рахунку (власного або чужого) буде поповнений той або інший ПДВ-рахунок.

Але! У листі, що коментується, податківці спростували такий підхід. Так, п. 2001.4 ПКУ не уточнює, з якого поточного рахунку може бути поповнений ПДВ-рахунок, але при цьому не можна забувати про вимоги п. 22 Порядку № 569*.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

Згідно з п. 1 цієї норми у разі недостатності коштів на ПДВ-рахунку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник ПДВ повинен перерахувати на ПДВ-рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунку.

При цьому поповнення ПДВ-рахунку за рахунок інших джерел, наприклад з поточних рахунків інших осіб, незалежно від наявності або відсутності договору доручення, законодавством не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі