Теми статей
Обрати теми

Використання комп’ютерної програми для пошуку та обробки інформації: що з ПДВ

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 05.04.18 р. № 1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання: чи обкладається ПДВ операція за наданням права на використання програмної продукції на умовах ліцензійного договору, якщо сама програма не передається користувачеві (програма використовується для пошуку та обробки інформації)?

Для цього контролери спочатку нагадали про пільги для комп’ютерних програм:

п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ;

• і п.п. 196.1.6 ПКУ.

Так, перша норма тимчасово (до 01.01.23 р.) звільняє від обкладення ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плату за які не можна вважати роялті згідно з абзацами другим — сьомим п.п. 14.1.225 ПКУ.

Друга — взагалі відводить з-під обкладення ПДВ операції, зокрема з виплати дивідендів, роялті в грошовій формі або у вигляді цінних паперів, здійснюваних емітентом.

Нагадаємо: роялті — це будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності (п.п. 14.1.225 ПКУ).

У результаті фіскали доходять висновку: якщо згідно з умовами ліцензійного договору під наданням права на використання програмної продукції (онлайн-сервісу) розуміється виключно надання права на пошук, обробку та отримання інформації, здійснюваних за допомогою такої програмної продукції (онлайн-сервісу), без надання копій (примірників) програмній продукції (онлайн-сервісу) користувачеві, то така операція розцінюється як звичайна операція за наданням послуг з пошуку та обробки інформації. Тобто вона обкладається ПДВ в загальному порядку за ставкою ПДВ 20 %.

Виходить, якщо немає факту передачі примірника програми або авторських прав у користування, то немає й ПДВ-пільг. Тому будьте уважні при складанні ліцензійних угод.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі