Теми статей
Обрати теми

Валютна декларація: декларуємо валюту по-новому

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист НБУ від 12.07.18 р. № 40-0006/38073

У листі, що коментується, Нацбанк дійшов висновку: колишня процедура декларування валютних цінностей та іншого закордонного майна скасована. Тепер валютну декларацію подають окремо до ДФС і до НБУ без певної послідовності. Декларацію, що надають НБУ, у податківців не засвідчують. А незабаром валютне декларування взагалі повинні скасувати.

Питання валютного декларування вже давно вимагало вирішення. Адже зміни до наказу № 207*, що скасовують необхідність отримання довідки про проведене декларування, були внесені більше року тому (див. консультацію «Довідку про декларування валютних цінностей більше не будуть видавати // «БТ», 2017, № 29). А яких-небудь роз’яснень про те, як діяти у зв’язку з цими змінами, ані від фіскалів, ані від НБУ досі не надходило. І ось нарешті дочекалися.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами» від 25.12.95 р. № 207.

НБУ в листі, що коментується, заявив: спільний лист НБУ і ДФСУ від 17.04.03 р. № 28-311/1929-2823, № 3368/5/23-5316 (далі — спільний лист), в якому встановлювалася послідовність подання валютної декларації та отримання довідки про проведення декларування, втратив свою актуальність і відкликаний з місць застосування**.

** До речі, ДФСУ листом від 12.07.18 р. № 21206/7/99-99-14-06-02-17 теж повідомила про втрату актуальності спільного листа.

Нагадаємо, що згідно із спільним листом валютне декларування проводили так:

1) валютну декларацію у двох примірниках подавали податківцям (один вони залишали собі, на іншому проставляли відмітку і повертали СПД);

2) засвідчену податківцями декларацію відносили до НБУ;

3) НБУ видавав довідку про проведення декларування;

4) зазначену довідку засвідчували в податковій;

5) засвідченою НБУ і фіскалами довідкою розв’язували усі вирішувані нею питання.

Хоча на практиці довідку про проведення декларування вже давно не отримують. Відтепер же треба враховувати і такі особливості:

1) валютне декларування здійснюють окремо в ДФС і в НБУ без певної послідовності;

2) засвідчувати декларацію, що надається до НБУ, у податківців тепер не потрібно.

Такий порядок дій підтверджують і податківці (див. підкатегорію 114.04 ЗІР ДФСУ).

Як і раніше, валютну декларацію слід подавати щокварталу у строки, установлені для подання фіскалам квартальної та річної фінзвітності (а спільними підприємствами з іноземними інвестиціями — щокварталу до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом, і у строки, установлені для подання річної звітності) за формою, затвердженою наказом № 207 (п. 3 наказу № 207). Детальніше про валютну декларацію читайте у Темі тижня «Валютні операції» // «БТ», 2018, № 27-28.

До НБУ декларацію подають у паперовій формі поштою або власноручно до регіональних відділень (за адресами, зазначеними в листі).

Зверніть увагу: адреси для поштового і власноручного подання різні.

А ось податківцям валютну декларацію можна подати в електронній формі (див. підкатегорію 114.04 ЗІР ДФСУ).

І наостанок важливе нагадування від НБУ: новий Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.18 р. № 2473-VIII (що набуває чинності 7 лютого 2019 року) декларування валютних цінностей та іншого закордонного майна, що належить резидентам, узагалі не передбачає.

Отже, у недалекому майбутньому валютна декларація має бути зовсім скасована.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі