Теми статей
Обрати теми

Втеча ФОП-єдинника від РРО «через» загальну систему

Павленко Олексій, податковий експерт
Обсяги реалізації ФОП-єдинника, що торгує через термінал, але без РРО, у цьому кварталі вже перевищили граничний 1 млн грн. У зв’язку з цим з наступного (4-го) кварталу для нього стає обов’язковим застосування РРО. А що коли з 1 жовтня перейти на загальну систему, а з 2019 року знову повернутися на єдиний податок (ЄП)? Чи потрібно буде йому у такому разі з початку наступного року, перебуваючи на ЄП, застосовувати РРО? Давайте розбиратися разом.

РРО-норма для єдинників

Спершу проаналізуємо п. 296.10 ПКУ*, який регулює РРО-питання для єдинників і дозволяє ФОП груп 2 або 3 ЄП не застосовувати РРО, доки обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

* Норми цього пункту не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Вони повинні застосовувати РРО незалежно від обсягу доходу.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу 1 млн грн. застосування РРО для такого платника ЄП є обов’язковим. Застосування РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта як платника ЄП.

Звідси напрошується такий нехитрий спосіб: з «першого числа першого місяця» наступного кварталу, з якого п. 296.10 ПКУ вимагає почати застосовувати РРО, «зіскочити» з ЄП на загальну систему оподаткування. А далі — «відсидітися» до наступного року на загальній системі: або взагалі не торгуючи, або торгуючи тільки за безготівку (але не через термінал!) чи з оплатою готівки через касу банку. А вже з наступного року знову повернутися на ЄП і продовжувати «безРРОшно» працювати, почавши рахувати нову виручку з «чистого аркуша», тобто з нуля. Адже для розрахунку суми доходу** (і порівняння її з граничним значенням в 1 млн) береться обсяг виручки саме за календарний рік. А він, як відомо, розпочинається з 1 січня і закінчується 31 грудня. Тобто для цілей застосування п. 296.10 ПКУ обсяги доходу цього року на обсяги наступного ніяк не вплинуть.

** Принагідно нагадаємо, що при проведенні розрахунків через платіжний термінал фіскали вимагають для розрахунку суму доходу рахувати за усією сумою оплати — без вирахування комісії банку (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ). Зауважимо, що це не зовсім законно, до того ж майте на увазі, що 1 млн у такому разі буде перевищено швидше…

Або ж, перейшовши (повернувшись) на ЄП з 2019 року***, цей ФОП повинен одразу почати застосовувати РРО?

*** Нагадаємо, що перейти на ЄП можна тільки один раз протягом року.

Чи це вдасться?

Чи дає ПКУ підстави (хоча б формальні) для незастосування в цьому випадку РРО відразу при поверненні на ЄП? Відповідь упирається тут, зокрема, у те, як розуміти фразу з п. 296.10 ПКУ: застосування РРО продовжується у всіх наступних податкових періодах реєстрації суб’єкта як платника ЄП.

Коли той же суб’єкт знову реєструється платником ЄП, то цілком можна вести мову про те, що це і є згадані в цій нормі «подальші податкові періоди реєстрації суб’єкта платником ЄП». І після того, як ФОП тільки один раз перевищить на ЄП граничний мільйон доходу, «РРО-тавро» буде на ньому і при усіх інших його «каденціях» перебування на ЄП.

Але деяку зачіпку для формального відходу від РРО в суді може дати той факт, що у такому разі нездійсненна вимога п. 296.10 ПКУ про початок застосування РРО з 1-го числа першого місяця кварталу, що настає за тим, в якому був перевищено мільйон доходу, а якоїсь іншої дати початку застосування РРО цей пункт не передбачає.

Тобто «продовження» застосування РРО без «початку» бути не може.

А тому, мовляв, у цьому випадку при переході на ЄП з наступного року усе (тобто обчислення доходу для цілей застосування РРО) слід розпочати «з чистого аркуша». І нібито «автоматичний» обов’язок застосування РРО на такого «нового» єдинника в подальших за згаданим у п. 296.10 ПКУ кварталом вже не поширюється.

Втім, шанси відбитися від застосування РРО в суді під цим приводом — не дуже…

А що фіскали? У категорії 109.02 ЗІР ДФСУ є діюча консультація зі схожою ситуацією, і, природно, відповідь фіскалів фіскальна: там податківці навіть у разі припинення суб’єктом підприємницької діяльності (!) після нової його реєстрації як ФОП і подальшого переходу на ЄП вимагають від такого «нового» єдинника застосовувати РРО. А у випадку з «пірнанням» з ЄП на «загальну» й назад — і поготів!

Тобто фіскали в усіх таких «перехідних» ситуаціях вважають суб’єкта тим же самим платником ЄП і, якщо на ЄП хоча б раз перевищено мільйон, «набивають» йому довічне «РРО-тавро».

До речі, у цій консультації вони практично не навели будь-яких чітких аргументів, але водночас, як ми вже згадали, такий їх підхід навіть у суді буде оскаржити досить складно.

Чи можна викрутитися?

Щоб не ризикувати з такими схемами з «пірнанням» платника з ЄП на «загальну» й назад, мабуть, буде кращим зробити якісь інші кроки — доки ще не задекларовано перевищення в цьому кварталі граничного мільйона.

Якщо вам дуже не хочеться зв’язуватися з РРО, то краще спробуйте («заднім числом») зробити так, щоб ваш обсяг не перевищив в цьому кварталі граничну суму в 1 млн грн., а далі:

• або заморозьте свої доходи на ЄП до кінця цього року (щоб не вийти за зазначену цифру і розпочати новий рік з чистого аркуша)*;

* А діяльність, якщо це можливо, поки проводьте через іншого СПД.

• або з наступного кварталу перейдіть на «загальну»** і працюйте до кінця року виключно за безготівкою (без термінала!) або з оплатою через касу банку, а потім з нового року знову повернетеся у «рідні ЄП-пенати».

** Якщо ви перевищите мільйонний обсяг доходу, розрахованого з початку поточного року, вже перебуваючи на загальній системі, то це не загрожує вам застосуванням РРО на ЄП з початку наступного року.

А чи можна якось позбавитися перевищення мільйона, якщо дохід вже вийшов за цю цифру?

Нам тут вбачаються два шляхи: оформити частину надходжень як у межах посередницьких (наприклад, комісійних) договорів або (/та) повернути частину отриманої виручки, щоб обсяг доходу з початку року вже вписався в граничний мільйон.

Що стосується першого шляху, то нагадаємо, що згідно з п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортної експедиції або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

У такий спосіб, який зажадає певних «паперових» (і не лише!) дій, можна буде необхідну частину виручки провести повз ЄП-дохід.

У другому випадку треба пам’ятати, що при оплаті через термінал податківці вимагають повертати кошти покупцеві не готівкою, а на картку (категорія 109.02 ЗІР ДФСУ). Але тут, оскільки у більшості ситуацій при оплаті через термінал (якщо не було окремих рахунків і договорів) ідентифікувати покупців, що сплатили, складно, можна провести «повернення» товарів і заяви про повернення грошей від «не байдужих» до єдинника осіб. Їм і будуть «повернені» гроші в необхідних для «долімітного» зниження доходу сумах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі