Теми статей
Обрати теми

Повернений гарантійний платіж не зменшує дохід

Чи включаються до складу доходу ФОП — платника єдиного податку (ЄП) суми отриманих від орендарів гарантійних внесків, які повертаються після закінчення строку дії договору?

Доходом ФОП — платника ЄП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). До доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі.

Крім того, до складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються, зокрема платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару чи розірвання договору (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Таким чином, ФОП — платник ЄП у разі отриманням коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договорами оренди (гарантійних внесків) від орендарів, включає такі суми до складу доходу періоду, у якому вони були отримані. Якщо після закінчення дії договору оренди гарантійний внесок повертається, то у платника ЄП немає підстав зменшити свій дохід, оскільки такі суми коштів не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

З таким фіскальним висновком податківців з акцентом на формальні «деталі» («не аванс», «не передоплата») ми погодитись не можемо.

Дійсно, гарантійні платежі виконують виключно функцію засобу забезпечення виконання зобов’язань (за умови, що в подальшому їх не було зараховано до рахунку оплати оренди).

Головне, що такі кошти підлягають (!) поверненню після закінчення дії договору (його розірвання). А отже, на підставі того ж п.п. 5 п. 292.11 ПКУ стверджуємо, що при поверненні гарантійних платежів дохід має коригуватись на зменшення.

Але, враховуючи фіскальну позицію контролерів, ми б радили зарахувати «гарантійні» кошти в рахунок орендних платежів.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.04

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі