№33

Бухгалтерський тиждень, серпень, 2018/№ 33 Інші номери журналу ›
  • Оренда ЦМК і приватизація держпідприємств: проводки від Мінфіну Наказ Мінфіну від 24.05.18 р. № 529
  • Податкова знижка на освітні послуги у дитсадку і школі Закон України від 03.07.18 р. № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України»
  • Держдивіденди і санкції: підступність податківців Лист ДФСУ від 20.04.18 р. № 1798/6/99-99-15-02-02-15/ІПК
  • Списали «безнадійку» неплатника? Покажіть різницю! Лист ДФСУ від 23.07.18 р. № 3236/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Відпустка збіглася з хворобою: строго дотримуємося взаємної згоди на перенесення-продовження Лист Мінсоцполітики від 11.07.18 р. № 1213/0/101-18/284
  • Строковий трудовий договір і вагітність Постанова ВС від 16.05.18 р. у справі № 759/19440/15-ц
  • Автозаповнення додатка Д5 в Електронному кабінеті Податківці реалізували можливість автозаповнення додатка Д5 до ПДВ-декларації на підставі даних Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН) в Електронному кабінеті.
  • Зміни в Порядку обліку платників Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1588.
  • Розмір витрат на проживання у відрядженні не обмежений ДФСУ зазначила: якщо роботодавець не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то сума добових витрат для відрядження за кордон, яка не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи (працівника), не повинна перевищувати 80 євро за кожен календарний день такого відрядження.
  • Доплата за «нічні» години роботи у святкові дні Мінсоцполітики роз’яснило, що робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в порядку, визначеному ст. 107 КЗпП. Розмір оплати за роботу в нічний час установлюється генеральним, галузевим (регіональним) угодами та колективним договором, але не може бути нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).
  • Календар тижня
  • Штрафи за нереєстрацію ПН «Штрафне» питання може загостритися після червневої декларації. Адже у ній платники «покаялися в нереєстрації» (у нових таблицях 1.1, 1.2 додатків Д1, Д5). І деяким вже почали надходити податкові повідомлення-рішення (ППР) зі штрафами. Але про все по черзі.
  • Імпорт послуг у ПДВ-декларації Один з наших читачів упевнений, що дані про отримані від нерезидента послуги, які відображені в таблицях 1 і 2 додатка Д1, мають збігатися з даними відповідних «імпортних» рядків декларації. Тобто, на його думку, суми і там, і там мають бути однаковими. Чи так це? Розберемося просто зараз.
  • Малоцінка буває різна, або МШП і МНМА Навряд чи знайдеться підприємство, в діяльності якого не використовуються малоцінні активи. Різні інструменти, господарський інвентар, спецодяг і спецвзуття, канцелярське приладдя, недорогі меблі та техніка… Словом, усе те, без чого частенько просто не обійтися. Не дивно, що абревіатури МШП і МНМА знайомі кожному бухгалтерові. Чим відрізняються ці активи? І як організувати їх облік? Про це ми зараз і поговоримо.
  • Акциз та наднормативні втрати пального Через скасування норм природного убутку для нафтопродуктів платники акцизного податку з реалізації «лівого» пального (так званого ЛП-акцизу) зіткнулися з проблемою повторної сплати акцизного податку з обсягів списання «природно» втраченого пального. Сьогодні розглянемо питання списання такого пального та відображення його в акцизній звітності.
  • Добровільна сплата ЄСВ: відповіді на популярні запитання Останнім часом тема добровільної сплати ЄСВ набирає популярності. Причина тому — підвищення мінімальної межі страхового стажу для отримання особою права на пенсію за віком. «Купити» страховий стаж, якого бракує, можна на підставі договору про добровільну сплату. У сьогоднішній статті ви знайдете добірку відповідей на популярні запитання, пов’язані з добровільним страхуванням.
  • Роботодавець відмовляється оплатити лікарняний — забираємо допомогу з непрацездатності самі Листок непрацездатності (лікарняний лист) — це документ, який свідчить, що ви дійсно хворіли певну кількість днів. Його треба отримати, якщо ви вийшли на лікарняний. Потім документ необхідно надати роботодавцеві, щоб вам було виплачено допомогу. А що робити, якщо роботодавець відмовляється оплатити лікарняний? Розбираємось.
  • Розрахунок коригування до «старої» податкової накладної Чи вказувати код ставки та код пільги у розрахунку коригування, що складений до податкової накладної, в якій такі реквізити не зазначались?
  • Коли починають діяти нові ставки ЄП З якого періоду ФОП — платники єдиного податку (ЄП) групи 2 повинні сплачувати податок за новою ставкою у зв’язку із внесенням змін до рішень органів місцевого самоврядування протягом звітного року?
  • Повернений гарантійний платіж не зменшує дохід Чи включаються до складу доходу ФОП — платника єдиного податку (ЄП) суми отриманих від орендарів гарантійних внесків, які повертаються після закінчення строку дії договору?
  • Підтвердження пільг фізособи щодо земельного податку Чи може скористатись пільгою зі сплати земельного податку фізособа, яка не подала вчасно до контролюючого органу документ, що підтверджує право на пільгу?
  • Простій, трудова доплата і податки У зв’язку з простоєм сума нарахованої працівникові заробітної плати за місяць виявилася нижчою «мінімалки». Чи потрібно йому нараховувати трудову доплату? З якої суми сплачувати ЄСВ?
  • Працівник-студент має право на лікарняний і декретний Як оплачувати лікарняний лист працівнику-студенту?
  • Простій на підприємстві Простій на виробничому підприємстві — справа не така вже й виняткова. При цьому причини вимушеного неробства можуть бути найрізноманітнішими: від форс-мажорних обставин (наприклад, відключення електроенергії) і помилок при прийнятті управлінських рішень (внаслідок чого виникла нестача сировини або комплектуючих) до масштабних криз у країні, коли в підприємства виникають проблеми з фінансуванням та/або збутом продукції. З причинами простоїв пропонуємо розбиратися їх безпосереднім учасникам і керівництву підприємства. Ми ж у сьогоднішній Темі тижня поговоримо про те, як правильно зафіксувати факт простою, оплатити простій працівникам та облікувати основні «простійні» витрати підприємства в бухгалтерському і податковому обліку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі