Теми статей
Обрати теми

Підтвердження пільг фізособи щодо земельного податку

Чи може скористатись пільгою зі сплати земельного податку фізособа, яка не подала вчасно до контролюючого органу документ, що підтверджує право на пільгу?

Перелік категорій фізичних осіб — власників земділянок, які звільняються від сплати земподатку, визначено у п. 281.1 ПКУ.

Крім того, п. 281.4 ПКУ передбачено, що якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ПКУ, має у власності декілька земділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Згідно з абзацом п’ятим п. 286.5 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земділянки для проведення звірки даних щодо:

• розміру площі земділянки;

права на користування пільгою із сплати податку;

• розміру ставки податку;

• нарахованої суми податку.

Отже, фізична особа — власник земділянки, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земподатку за умови подання письмової заяви про надання пільги (у довільній формі) до 1 травня поточного року до контролюючого органу за місцем знаходження земділянки.

Ця пільга починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву*.

* Про такі фіскальні настрої податківців ми попереджали у статті «Земельний податок: настала черга фізосіб!» // «БТ», 2018, № 26.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.04

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі