Теми статей
Обрати теми

Пальному та спирту — тотальний контроль, плюс «по нитці» з еко- та ресурсних податків

Голенко Олександр, податковий експерт
Законопроект від 05.11.18 р. № 9260 «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»

Законопроектом, що коментується (прийнятий з технічними правками), передбачена низка змін до ПКУ і до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»* від 19.12.95 р. № 481/95-ВР**.

* Увага: з наступного року — і пального!

** Далі — Закон про держрегулювання.

Сьогодні обмежимося змінами до цих двох нормативних актів, а детальний розбір змін проведемо пізніше.

У назві законопроекту, що коментується, відвертіше було б написати — «стосовно покращення наповнення бюджету»…

Зрозуміло, найголовніші новації стосуються підакцизних товарів. Відзначимо, що нові правила (в основному) запрацюють-таки не відразу ж із нового року, а лише з 01.07.19 р.

Розпочнемо з інформації про підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби на 9 %. Зауважимо, що таке підвищення — не останнє. Вони повторюватимуться регулярно. Але це «квіточки»…

«Ягідки» законодавець придумав для сфер виробництва, імпорту, експорту, зберігання, оптового та роздрібного продажу пального і частково — етилового спирту.

По-перше, такий підакцизний товар, як пальне (згідно з визначенням ПКУ), фактично «затягнули» в Закон про держрегулювання. Тому із зазначеної дати…

По-друге, діяльність у сферах виробництва та обігу пального підлягатиме ліцензуванню (відповідно до правил Закону про держрегулювання), а за реалізацію пального без відповідної ліцензії порушникам загрожуватиме штраф — увага — 250 тис., 500 тис. або навіть 1 млн грн. (залежно від категорії порушника).

По-третє, діюча система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) буде істотно вдосконалена і посилена. Усі заправки (за деякими винятками) отримають статус акцизних складів пального, і переміщення пального між ними відстежуватиметься в СЕАРП дуже скрупульозно — за рахунок того, що два примірники акцизної накладної реєструватимуться: один — «на виході», а другий — «на вході». Безреєстраційний ліміт для фасування пального збільшено з 2 до 5 л. Під особливий контроль (за цільовим використанням) потрапить авіаційне пальне.

По-четверте, аналогічно СЕАРП буде побудована СЕА для спирту — з акцизними накладними і т. д. При цьому для спирту етилового, використовуваного для виробництва харчового оцту, парфумерно-косметичної продукції та продукції технічного призначення, встановлюється нульова ставка акцизного податку. Але із щоденним онлайн-контролем показників витратомірів як отриманого спирту, так і виготовленої продукції.

Крім цього, будуть збільшені ставки:

• земельного податку за лісові землі, нормативна оцінка яких проведена, — але не більше 0,1 %;

• екологічного податку за викиди двоокису вуглецю (за тонну) — із 41 коп. до 10 грн. у 2019 році, і потім на 5 грн. кожен наступний рік (аж до ставки 30 грн./тонна);

• рентної плати за користування надрами для видобування нафти та конденсату — на 2 %, залізної руди — на 0,8 %, за спеціальне використання лісових ресурсів — на 50 %.

На операторів поштового зв’язку і експрес-перевізників за операціями ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових і експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі понад установлену вартість (спершу в колишньому розмірі — не вище за еквівалент 150, а потім менше — 100 дол.) покладені функції податкових агентів з нарахування та сплати ПДВ.

На відміну від нинішнього порядку, усі рішення про розстрочку, відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платників, а також про перенесення строків сплати розстрочених/відстрочених сум (незалежно від їх розмірів) прийматимуть посадові особи ДФСУ, а Мінфін про це лише повідомлятимуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі