Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж для розрахунку лікарняних працівника з інвалідністю

Димитренко Світлана, начальник відділу нормативно-правового регулювання у сфері загальнообовіязкового соціального страхування Департаменту пенсійного і соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівник з інвалідністю, який отримує пенсію по інвалідності, працює на підприємстві в режимі неповного робочого часу за основним місцем роботи. Як правильно порахувати йому страховий стаж для оплати лікарняного листа? Дуже часто працівник з інвалідністю приймається на роботу з установленням йому режиму неповного робочого часу. Тому питання визначення страхового стажу для таких працівників достатньо актуальне. Тож давайте розбиратися.

Запитання виникло не випадково. Річ у тому, що нині роботодавець може самостійно отримати на свого працівника дані за страховим стажем — додаток 9 до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 18.06.14 р. № 10-1 (далі — додаток 9). Цей додаток 9 формується на підставі даних про дохід, з якого стягувалися страхові внески.

А тепер давайте звернемося до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240, який був чинним до 01.01.15 р., та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Починаючи з 01.01.11 р. й до сьогодні страховий стаж для розрахунку лікарняних стосовно працівників з інвалідністю, які отримують пенсію по інвалідності, визначається так.

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісячно сплачено нею і роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім визначених випадків. Цими випадками є періоди відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), які включаються до страхового стажу як період, за який сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Чому нас хвилює саме період з 01.01.11 р.?

Тому що, по-перше, саме з цієї дати при визначенні страхового стажу для лікарняних визначена умова про те, що страхові внески мають бути сплачені в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

А, по-друге, саме з цієї дати до страхового стажу включається період отримання пенсії по інвалідності. До зазначеної дати період отримання будь-яких видів пенсій до страхового стажу для визначення лікарняних не включався.

Що ж випливає із визначення страхового стажу для розрахунку лікарняних щодо ситуації, яка розглядається нами? Період виплати пенсії по інвалідності починаючи з 01.01.11 р. включається до страхового стажу для розрахунку лікарняних як період, за який сплачені страхові внески, виходячи з мінімального страхового внеску. Тому навіть якщо у вас у цей період працював працівник з інвалідністю в режимі неповного робочого часу і його зарплата була меншою за мінімальну, то цей місяць усе одно має бути зарахований до страхового стажу для розрахунку лікарняних як повний місяць. Водночас дані про період отримання пенсії по інвалідності в додатку 9 не зазначаються, оскільки з пенсії по інвалідності страхові внески не стягуються. І більше того, якщо зарплата працівника з інвалідністю починаючи з 01.01.11 р. була меншою за мінімальну, то за даними додатка 9 у такого працівника страховий стаж розраховуватиметься пропорційно сплаченим страховим внескам із його доходу.

Нагадаємо: мінімальний страховий внесок — це сума коштів, яка визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного соціального внеску, встановлених законом, на місяць, за який нараховується зарплата (дохід).

То як же діяти в цій ситуації? Як розрахувати страховий стаж для працівника з інвалідністю, який отримує пенсію по інвалідності?

Отже, за даними додатка 9 ви бачите, що в працівника з інвалідністю до страхового стажу з 01.01.11 р. включені неповні місяці. І пов’язано це з тим, що він працював у режимі неповного робочого часу, тому сума зарплати за цей період була меншою за мінімальну. Отже, він має узяти довідку з органу Пенсійного фонду, в якій зазначено дату призначення та період надання пенсії по інвалідності.

Увага: тоді починаючи з 01.01.11 р. період отримання пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання включиться до страхового стажу працівника з інвалідністю з розрахунку повного місяця.

Різниця в розмірі страхового стажу, після включення періоду отримання пенсії по інвалідності з розрахунку як за повні місяці, може бути дуже істотною.

Якщо працівник з інвалідністю не надасть таку довідку, то бухгалтерові нічого не залишається, як розрахувати страховий стаж за даними додатка 9 чи довідки ОК-5 (ОК-7).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі