Теми статей
Обрати теми

ФОП на загальній системі облік запасів вести не зобов’язаний

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 21.11.18 р. № 4903/А/99-99-13-01-02-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці, по суті, повторюють сказане у попередньому листі ДФСУ 06.02.18 р. № 506/О/99-99-13-01-02-14/ІПК // «БТ», 2018, № 8: мовляв, законодавством не передбачений обов’язок ведення обліку товарних запасів фізичними особами — підприємцями (ФОП) на загальній системі оподаткування. Дійсно: п. 177.10 ПКУ пропонує таким ФОП вести один обліковий «регістр»Книгу обліку доходів і витрат, форма та Порядок ведення якої затверджені наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481. Ними облік товарних запасів не передбачений. Поготів не передбачено ведення таким ФОП саме бухгалтерського обліку запасів — оскільки на ФОП Закон про бухоблік не поширюється. Але в цьому листі, на відміну від згаданого, є один «сучок» та одна «задоринка»…

«Задоринка» полягає в дозволі такому ФОП вести облік запасів «за власним бажанням», та ще «з використанням» П(С)БО 9 «Запаси» (?!)… Це нісенітниця.

А «сучок» — це посилання на п. 12 ст. 3 Закону про РРО, який дозволяє продавати через РРО (а ФОП на загальній системі, на відміну від більшості єдиноподатників, від застосування останнього не звільнений) тільки ті товари, які відображені в обліку товарних запасів, зокрема за місцем їх реалізації. До речі, пряме звільнення від цієї вимоги в абзаці другому цього пункту встановлено лише для єдиноподатників-безПДВшників…

При цьому в п. 11 ст. 3 Закону про РРО зовсім вже без винятків передбачено проведення через РРО розрахункових операцій з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів та обліку їх кількості.

Резюмуємо: ні бух-, ні складський облік товарів ФОП на загальній системі вести не зобов’язаний, але підтвердні документи на увесь товар у нього бути зобов’язані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі