Теми статей
Обрати теми

OEM-версії програмного забезпечення та ПДВ-пільга

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 17.01.18 р. № 188/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Тимчасово, з 01.01.13 р. до 01.01.23 р. від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим — сьомим підпункту 14.1.225 ПКУ (п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Водночас доволі часто комп’ютерну програму (КП) продають разом із устаткуванням, на якому вона буде використовуватися (так звана OEM-версія). Виникає запитання: чи підпадає така операція під ПДВ-звільнення?

У листі, що коментується, податківці, пославшись на Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Міндоходів від 07.10.13 р. № 536, наполягають на тому, що операції з постачання систем та/або устаткування/обладнання, невід’ємною складовою яких є програмна продукція, не віднесені до пільгових. А тому КП звільняються від оподаткування ПДВ лише у випадку, якщо:

• КП поставлена як окремий елемент поставки;

• на таку продукцію передано право власності (згідно з договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності).

З таким підходом податківців можна посперечатися.

Звісно, якщо вартість КП не виділена як окремий елемент постачання (перша умова контролерів), то ні про яку ПДВ-пільгу не може бути й мови. А от передача виключних майнових прав не є обов’язковою умовою для звільнення від ПДВ.

Справа у тому, що серед операцій з програмною продукцією, які не є роялті (відповідно, вони підпадають під «програмну» ПДВ-пільгу), згадуються платежі, отримані як винагорода за використання комп’ютерної програми (14.1.225 ПКУ), якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми (використання «кінцевим споживачем»).

Тобто постачання OEM-версії КП для «кінцевого споживання» теж звільняється від ПДВ. Детальніше про це ви можете почитати у Темі тижня «Комп’ютерні програми» // «БТ», 2017, № 38.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі