Теми статей
Обрати теми

Додаток Д7 і К°: вічні супутники січневої ПДВ-декларації

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Платники ПДВ знають: подавати додатки до ПДВ-декларації необхідно за наявності подій, що підлягають відображенню в таких додатках (якщо заповнений відповідний рядок у ПДВ-декларації). Але! Є низка ПДВ-додатків, подання яких не залежить від наявності відміток у рядках ПДВ-декларації. Про один з них (заяву про вибір квартального податкового періоду) ми вже розповіли в «БТ», 2018, № 3. На черзі ПДВ-додатки, які можуть бути подані тільки у складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) звітного року. Поїхали!

Делегуємо права філіям

Перший з таких ПДВ-додатків — Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складати податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК).

Як ви вже здогадалися, його подають платники ПДВ, що мають філії та інші структурні підрозділи, які (п. 1 Порядку № 1307*):

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

• самостійно здійснюють постачання товарів/послуг;

• проводять розрахунки з постачальниками/споживачами.

При цьому направляють повідомлення податківцям разом з декларацією за перший звітний період року (тобто за січень / I квартал). Надалі, якщо раптом протягом року в переліку заявлених філій стануться зміни, повідомлення доведеться подати ще раз (але вже з відкоригованими даними) разом з ПДВ-декларацією за той звітний період, в якому зміни мали місце (п. 9 розд. III Порядку № 21**).

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Зверніть увагу: форму повідомлення серед звичайних ПДВ-додатків до декларації (додатків Д1 — ДС9) ви не знайдете. Шукайте її в додатку 2 до Порядку № 21.

Заповнити його нескладно. Досить зазначити загальні дані про платника ПДВ (у шапці повідомлення), а в табличній частині:

• числовий номер філії;

• його код ЄДРПОУ;

• найменування філії;

• і його податкову адресу.

І не забувайте! Подаючи такий додаток у складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) 2018 року, обов’язково поставте відповідну відмітку в заключній частині такої ПДВ-декларації.

Після того як ви делегуєте право складання НН/РК філіям, вони зможуть заповнювати спеціальне поле «Номер філії постачальника (продавця)», а їх контрагенти — поле «Номер філії отримувача (покупця)» (пп. 1 і 7 Порядку № 1307)***.

*** Детальніше — у Шпаргалці бухгалтера «Податкова накладна — 2017: підказки на всі випадки життя» // «БТ», 2017, № 14.

Розподіляємо ПДВ

Другий додаток, про яке піде мова, — це додаток Д7. У складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) 2018 року його подають ті платники ПДВ, які (п.п. 5 п. 3 розд. V Порядку № 21):

• здійснюють як оподатковувані, так і неоподатковувані операції і робили це минулого року;

• новостворені платники ПДВ та/або платники ПДВ, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а в поточному (першому) звітному періоді вони задекларовані.

Щоб заповнити додаток Д7, першій групі платників ПДВ досить продублювати дані з ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7 грудневої ПДВ-декларації в ряд. 1 таблиці 1 додатка Д7 ПДВ-декларації за січень.

Адже такі платники ПДВ вже провели усі необхідні розрахунки за підсумками 2017 року****.

**** Подробиці — у Темі тижня «Перерозподіл ПДВ — 2017» // «БТ», 2017, № 51.

Розрахувавши і заповнивши необхідні рядки в таблиці 1 додатка Д7, подайте додаток у складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) 2018 року. І не забудьте повідомити про це податківців, поставивши відповідну відмітку у кінці такої ПДВ-декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі