Теми статей
Обрати теми

Покупець відмовився отримувати товар: нюанси ПДВ-обліку

Кравченко Дар’я
Чи складаються податкова накладна (ПН) і розрахунок коригування (РК) до неї за відвантаженими продавцем і не отриманим покупцем товарам, у тому числі в разі відмови покупця отримувати товари?

У питанні складання і реєстрації ПН ніби вже давно все зрозуміло.

На дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) постачальник — платник ПДВ зобов’язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ строк (п. 201.1 ПКУ).

При цьому датою виникнення ПЗ за постачанням товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається перша з подій (п. 187.1 ПКУ):

а) або дата зарахування коштів від покупця на поточний рахунок постачальника;

б) або дата відвантаження товарів.

Зверніть увагу! Формально, для продавця датою виникнення ПЗ буде момент, коли товар «поїхав» із його складу. А ось для покупця датою виникнення права на податковий кредит (ПК) є дата отримання товару (п. 198.2 ПКУ).

Але що робити в ситуації, якщо товар до покупця не «доїхав» або покупець відмовився приймати такий товар (як у цій ситуації)?

Якщо покупець не отримав товар, то немає підстав говорити про господарську операцію, на основі якої «недопостачальник» може виписати ПН. Відповідно, покупцеві, який так і не став ним, не потрібна така «фіктивна» ПН.

Виходячи з цього, щоб не створювати собі зайвих проблем, ми б порадили постачальникові не реєструвати ПН в ЄРПН, доки він не упевниться в тому, що операція постачання відбулася*. Навіть якщо факт відвантаження якимось чином «спливе» при перевірці, від донарахувань ПДВ можна легко відбитися, апелюючи до того, що постачання товарів у розумінні п.п. 14.1.191 ПКУ не було (право на розпорядження товаром до покупця не передавалося).

* Винятком буде ситуація, коли товар покупцеві доставляє транспортна організація. У такому разі право власності переходить покупцеві в момент передачі товару перевізникові (ч. 1 ст. 334 ЦКУ).

Якщо ж постачальник, зрадівши факту відвантаження товару, поспішив зареєструвати ПН на цю операцію в ЄРПН, а потім виявилось, що постачання не відбулося, теж не варто засмучуватися. Таку ПН слід розглядати як складену з помилкою — у ній зазначені дані покупця, який насправді не є таким.

Нагадаємо, що загальні норми ст. 192 ПКУ однаково діють як для реальних ПН, так і в тому випадку, коли в ПН припустилася помилки (чи як у нашому випадку — ПН складена помилково).

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перегляд цін, що йде за постачанням, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг або суми передоплати, суми ПЗ постачальника і податкового кредиту (ПК) одержувача підлягають коригуванню на підставі РК (п. 192.1 ПКУ).

РК до ПН, складеною на одержувача — платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН:

• постачальником товарів/послуг, якщо такий РК є «збільшуючим» або «нульовим»;

• покупцем товарів/послуг, якщо РК — «зменшуючий».

Якщо в результаті перерахунку відбувається зменшення суми, то (п. п. 192.1.1 ПКУ):

а) постачальник зменшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений перерахунок;

б) одержувач зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник ПДВ на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Водночас постачальник товарів/послуг має право зменшити суму ПЗ за таким РК тільки після його реєстрації в ЄРПН одержувачем.

Тобто «недопостачальник» повинен направити РК покупцеві, що відмовився отримувати товар, та умовити його зареєструвати цей РК. У цьому йому допоможуть податківці, адже за несвоєчасну реєстрацію «зменшуючих» РК вони штрафують покупців. Навіть тих, на кого ПН була виписана помилково (див. консультацію «Помилка в ІПН покупця: підказки для незаслужено постраждалого» // «БТ», 2016, № 32).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі