Теми статей
Обрати теми

Відшкодування вартості комунальних послуг при оренді: ПДВ-нюанси

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 30.01.18 р. № 342/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Після перипетій 2016 року, коли податківці все ніяк не могли дійти єдиної думки, чи обкладати ПДВ вартість комунальних платежів, що відшкодовуються орендарем, контролери таки виробили єдину позицію.

У листі, що коментується, фіскали заявляють: відшкодована орендодавцеві вартість комунальних послуг обкладається ПДВ у загальному порядку. До таких висновків фіскалів підштовхнув аналіз:

а) п. 188.1 ПКУ, який наказує включати у базу ПДВ-обкладення будь-які суми коштів, які передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

При цьому у базу обкладення ПДВ не включається тільки компенсація комунальних послуг і електроенергії орендодавцеві — бюджетній організації (п. 188.1 ПКУ);

б) бухоблікових правил, прописаних у П(С)БО 15 «Доходи» та П(С)БО 16 «Витрати». Адже згідно з ними відшкодована орендодавцеві вартість комунальних послуг включається в собівартість орендної послуги. Тобто виключати їх з бази оподаткування орендної послуги підстав немає.

Що стосується нарахування «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань, то податківці вважають: якщо орендар сформував орендну плату на базі витрат, пов’язаних з утриманням майна (комунальних послуг) і сплатою податків, пов’язаних з таким майном (земельний податок, податок на нерухомість і т. д.), то витрати визнаються використаними в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності (п.п. 14.1.36 ПКУ). Відповідно про нарахування ПДВ-зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ мови бути не може.

Виходить, орендареві достатньо скласти одну податкову накладну за правилом «першої події».

Увага! Надання орендних послуг (незалежно від умов розрахунків) не є ритмічним (безперервним) постачанням, якщо періодичність оформлення акта наданих послуг — місяць і ще більший період.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі