Теми статей
Обрати теми

Агентські послуги для нерезидента: що з ПДВ?

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 29.01.18 р. № 306/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ситуація: резидент надає нерезиденту агентські послуги, а саме бере участь в укладенні торгових договорів між нерезидентом та іншими суб’єктами господарювання (резидентами), предметом яких є використання такими суб’єктами об’єктів права інтелектуальної власності такого нерезидента. Зверніть увагу: при цьому резидент не є стороною таких торгових договорів. Чи треба обкладати ПДВ такі агентські послуги?

Щоб відповісти на це запитання, податківці в листі, що коментується, радять звернутися до п. 185.1 ПКУ. Згідно з цією нормою об’єктом ПДВ-обкладення є операції з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Відповідно, щоб з’ясувати, чи обкладається ПДВ та або інша операція з надання послуг, треба визначити місце її постачання.

Наприклад, місцем постачання послуг з надання майнових прав інтелектуальної власності, а також посередницьких послуг є місце реєстрації одержувача послуг як суб’єкта господарювання (пп. «а» та «є» п. 186.3 ПКУ).

Якщо одержувачем таких послуг буде нерезидент (місце постачання — за межами України), об’єкту ПДВ-обкладення не буде.

Проте, на думку контролерів, агентські послуги, що надаються резидентом нерезиденту в такій ситуації, не можна розглядати як посередницькі послуги при наданні майнових прав інтелектуальній власності. Тобто вони не підпадають під дію п.п. «є» п. 186.3 ПКУ.

Тому місце їх надання слід визначати вже згідно з п. 186.4 ПКУ. Ним стане місце реєстрації постачальника (резидента) (митна територія України). Тобто такі послуги підлягають обкладенню ПДВ у загальному порядку за ставкою ПДВ 20 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі