Теми статей
Обрати теми

Лікування працівника підприємства своїми силами — не додаткове благо

Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 30.01.18 р. № 355/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

У листі, що коментується, розглянута ситуація, коли послуги з лікування та медобслуговування працівника підприємства надає медичний центр, який є структурним підрозділом підприємства і має відповідну ліцензію. Цей медичний центр надає послуги працівникові підприємства за рахунок коштів роботодавця на підставі договору про медичне обслуговування (лікування). Тож податківці справедливо вважають, що в цій ситуації вартість послуг з лікування та медобслуговування не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника за умови дотримання вимог п.п. 165.1.19 ПКУ. Нагадаємо ці вимоги:

1) допомога надається на лікування або медобслуговування фізичної особи, члена його сім’ї першого ступеня споріднення, дитини, що перебуває під опікою або піклуванням фізичної особи;

2) допомогу надає роботодавець фізичної особи або благодійна організація;

3) є документи, що підтверджують витрати, пов’язані з наданням зазначеної допомоги. Такими документами можуть бути:

• документи, які підтверджують потребу працівника в лікуванні та медобслуговуванні (характеристика хвороби, травми, отруєння, патологічного стану);

• документи про надання медичних послуг, що ідентифікують постачальника послуг і працівника, якому вони надаються, обсяги і вартість таких послуг (договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг);

• інші документи залежно від необхідного лікування або медобслуговування, хвороби або її стану;

4) допомогу на лікування надають для компенсації витрат, що не перекриваються фондом загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування. Оскільки така система страхування в Україні ще не запроваджена, до оподатковуваного доходу працівника не включається вартість допомоги на лікування/медобслуговування в повній сумі.

Хочемо звернути увагу на такий момент! У п.п. 165.1.19 ПКУ не сказано, яким саме чином повинна надаватися допомога на лікування та медобслуговування: шляхом виплати грошових коштів самому працівникові або шляхом перерахування закладу охорони здоров’я. Тому, на наш погляд, підприємство цілком може укласти договір про лікування та медобслуговування своїх працівників з медичним центром (своїм або стороннім) і перераховувати гроші на лікування та медобслуговування працівників безпосередньо медцентру. Умови для необкладення ПДФО вартості медичних послуг з п.п. 165.1.19 ПКУ при цьому дотримуватимуться.

Допомога на лікування/медобслуговування, не оподатковувана ПДФО, військовим збором не обкладається (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Нараховувати ЄСВ на суму такої допомоги теж не треба (п. 13 розд. II Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170).

Зверніть увагу! Положення п.п. 165.1.19 ПКУ можуть застосовуватися роботодавцем як після (тобто за фактом), так і до (передоплата) лікування або медобслуговування працівника (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Міндоходів від 10.04.14 р. № 235).

Суми допомоги на лікування та медобслуговування, не оподатковувані на підставі п.п. 165.1.19 ПКУ, роботодавець відображає у розд. I Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «143», а в розд. II за рядком «Військовий збір» — у загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізичним особам.

У податковоприбутковому обліку ніяких особливостей. Витрати при визначенні фінрезультату до оподаткування формуємо відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, без будь-яких коригувань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі