Теми статей
Обрати теми

Обмеження готівкових розрахунків не поширюються на розрахунки картками

Чи поширюються обмеження стосовно граничної суми готівкових розрахунків на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток)?

Ні, не поширюються.

Згідно з п. 6 розд. II Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, суб’єкти господарювання (юрособи і ФОП) мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10 тис. грн. включно;

2) з фізичними особами — у розмірі до 50 тис. грн. включно.

Розрахунки на суму більше 10 (50) тис. грн. можливі у безготівковій формі шляхом перерахування коштів з одного поточного рахунку на інший через банк або небанківську фінустанову, яка в установленому порядку отримала ліцензію на переказ коштів у нацвалюті без відкриття рахунку.

Також можливий розрахунок шляхом внесення готівки на поточний рахунок одержувача через касу банку або небанківської фінустанови.

Що стосується розрахунків за допомогою електронних платіжних засобів (платіжних карток), то вони за своєю суттю є безготівковими. Тому на них граничні суми розрахунків, встановлені п. 6 розд. II «касового» Положення, не поширюються.

А ось якщо ви розраховуєтеся готівкою, знятою з електронного платіжного засобу (картки), то готівкових обмежень треба дотримуватися.

Нагадаємо. Обмеження готівкових розрахунків не стосуються:

• розрахунків госпсуб’єктів з бюджетами і державними цільовими фондами;

• добровільних пожертв і благодійної допомоги;

• використання готівки, виданої на відрядження.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.13

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі