Теми статей
Обрати теми

Держбюджет-2018: нові соцгарантії та мораторій на перевірки

Децюра Сергій
Закон України від 07.12.17 р. № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік»

Напередодні новорічних свят Президент підписав головний фінансовий план на 2018 рік (Держбюджет-2018). У ньому визначено джерела формування загального та спеціального фондів, напрямки використання коштів та затверджено нові соціальні стандарти.

Доходи і витрати. Законом, що коментується, визначено доходи бюджету на 2018 рік у сумі 917 млрд грн., а видатки передбачено у сумі 991 млрд грн. Граничний обсяг дефіциту бюджету визначено у сумі 80,6 млрд грн.

Соцгарантії. Одними з важливих показників, які бухгалтери використовують у своїй роботі, є мінзарплата та прожитковий мінімум. У ст. 7 та 8 Закону про держбюджет-2018 установлено розмір цих величин.

Зокрема, визначено, що на 2018 рік розмір мінзарплати складає у місячному розмірі 3723 грн.*, а у погодинному розмірі — 22,41 грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено: з 1 січня 2018 року — 1762 грн., з 1 липня — 1841 грн., з 1 грудня — 1921 грн.

* Кабміну доручено на основі моніторингу виконання Держбюджету за підсумками I кварталу 2018 року розглянути питання щодо можливості підвищення розміру мінзарплати до рівня 4200 гривень на місяць (п. 19 Прикінцевих положень Закону, що коментується).

Детальну інформацію про розміри соцгарантій на 2018 рік та показники, на які вони впливають, шукайте у матеріалі «Важливі цифри 2018 року для роботодавця» цього номера.

Мораторій на перевірки. Продовжено на рік (до 31.12.18 р.) дію загального мораторію на планові перевірки і «особливий» порядок проведення позапланових перевірок. Тобто до кінця 2018 року, як і в минулому році, частина контролюючих органів не зможе завітати до вас на перевірку (ст. 2 та 3 Закону про мораторій**).

** Закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.16 р. № 1728-VIII.

У самому Законі про мораторій тепер не наведено переліку органів влади, на яких не поширюється його дія і які можуть проводити планові перевірки. Перелік таких органів має встановити Кабмін (оновлена ст. 6 Закону про мораторій).

Отже, поки Кабмін цього не зробить, жоден контролюючий орган не зможе завітати до вас на планову перевірку.

Також зазнав змін і «особливий» порядок проведення позапланових перевірок. А саме розширено перелік випадків, у яких держоргани, на які поширюється дія Закону про мораторій, можуть їх проводити. Так, з початку 2018 року проводити позапланові перевірки органи контролю можуть у випадку:

• настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабміном, на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави. Щоб почала діти ця підстава для перевірки, Кабмін має розробити і затвердити відповідні критерії;

• перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Нормативна грошова оцінка сільгоспземель. Встановлено, що у 2018 році буде одночасно по всій Україні проведена оцінка земель сільськогосподарського призначення. Нагадаємо, що останній раз нормативна грошова оцінка таких категорій земель проводилася у 1995 році.

При цьому кошти на фінансування проведення такої оцінки закладено у Держбюджеті-2018.

Монетизація субсидій. Кабміну доручено у другому півріччі 2018 року розробити і затвердити механізм запровадження з 1 січня 2019 року надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі на рівні кінцевого споживача (п. 24 Прикінцевих положень Закону, що коментується).

Закон, що коментується, чинний з 01.01.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі