Теми статей
Обрати теми

Додаткове благо: коли воно є, а коли — ні?

Біляєва Олена
Листи ДФСУ від 11.12.17 р. № 2919/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 15.12.17 р. № 2998/5/99-99-13-02-03-16/ІПК

У листі № 2919/6/99-99-13-02-03-15/ІПК мова йде про ситуацію, коли підприємство відшкодовує учасникам форуму витрати на проїзд, харчування і проживання. Причому учасники форуму — це фізичні особи, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах і не є членами його керівних органів. На думку податківців, сума відшкодування в цьому випадку включається в загальний оподатковуваний дохід фізичних осіб як додаткове благо на підставі п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ. Підприємство як податковий агент зобов’язане утримати і перерахувати до бюджету ПДФО за ставкою 18 % і військовий збір (далі — ВЗ) за ставкою 1,5 %.

І хоча «натуральний» коефіцієнт в листі не згадується, вважаємо, що для визначення бази обкладення ПДФО застосувати його необхідно. Його величина для ставки 18 % складає 1,219512.

Аналогічна позиція висловлена в консультації з категорії 103.02 ЗІР ДФСУ. Податківці наполягають: вартість проживання і проїзду фізичних осіб (резидентів або нерезидентів), що не є працівниками або членами керівних органів підприємства, яка оплачується таким підприємством, підлягає обкладенню ПДФО як додаткове благо.

А ось у листі № 2998/5/99-99-13-02-03-16/ІПК розглянута «відрядна» ситуація, в якій приймаюча сторона оплачує вартість проживання і проїзду «чужого» працівника, який прибув у відрядження. Тут податківці акцентують увагу на «відрядних» нормах (п.п. 165.1.11 і п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ), які дозволяють не включати в дохід фізичної особи вартість відшкодованих витрат на відрядження, зокрема витрат на проїзд і проживання. Головне, щоб були документи, які підтверджують понесені витрати і зв’язок відрядження з госпдіяльністю. Якщо вони є, то вартість проживання і проїзду відрядженого працівника сплачена приймаючою стороною, доходом працівника не є.

Висновок гарний, але, на наш погляд, стосується він підприємства, яке направляє свого працівника у відрядження. Дійсно, п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ дозволяє не включати в дохід фізичної особи суму відшкодованих йому витрат на відрядження (проїзд, проживання, харчування тощо) за умови, що така фізична особа є найманим працівником або членом керівних органів підприємства.

За ситуації, коли частину витрат на відрядження бере на себе приймаюча сторона, підприємство, що направляє працівника у відрядження, такі витрати не несе і відрядженому працівникові не відшкодовує. Тому цілком логічно, що про виникнення доходу у працівника з точки зору направляючої сторони мови бути не може.

А що стосується приймаючої сторони, то тут на горизонті виникає додаткове благо і п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ. Керуючись розглянутим вище листом № 2919/6/99-99-13-02-03-15/ІПК і консультацією з категорії 103.02 ЗІР ДФСУ, приймаюча сторона, яка компенсує витрати «чужого» відрядженого працівника, повинна утримати із суми компенсації ПДФО і ВЗ. При цьому базу обкладення ПДФО доведеться визначати із застосуванням «натурального» коефіцієнта.

І ще один момент. Приймаючій стороні, що оплачує витрати на відрядження «чужого» працівника, важливо зв’язати ці витрати зі своєю госпдіяльністю. Інакше відображений за ними податковий кредит треба буде компенсувати ПДВ-зобов’язаннями, нарахованими за п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Щоб уникнути таких «неприємностей», можна оформити ці витрати як рекламні заходи або представницькі витрати. Тоді за наявності відповідних первинних документів нарахування «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань удасться уникнути. Адже ці витрати спрямовані на встановлення ділових зв’язків з потенційними партнерами, в яких зацікавлена приймаюча сторона.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі