Теми статей
Обрати теми

Дві довідки з різним розміром НГО землі: яку обрати для обчислення орендної плати

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 20.12.17 р. № 3057/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці пояснили, який розмір нормативно-грошової оцінки (НГО) має брати орендар землі державної та комунальної власності для розрахунку орендної плати.

Відповідь на перший погляд проста: вказану у витягу із технічної документації про НГО землі. Але що робити, коли суб’єкт господарювання протягом року отримав два витяги і розмір НГО у них відрізняється (з різними коефіцієнтами функціонального використання)?

Контролери рекомендують спочатку орендарю звернутися до свого орендодавця з проханням надати йому затверджені результати землевпорядних робіт на відповідну земельну ділянку. І після її отримання уважно подивитися на те чи був змінений і якщо так, то коли коефіцієнтів функціонального використання землі.

Якщо коефіцієнт не змінювався взагалі, то не змінювалася і НГО (одним із елементів НГО є коефіцієнт, що характеризує функціональне використання земділянки). А отже, вам потрібно використовувати НГО, яка розрахована з урахуванням старого коефіцієнта функціонального використання.

Якщо ж цей коефіцієнт мінявся, то змінювалася і НГО земділянки. Тому вам слід подивитися, коли саме це відбулося. І, опираючись на вимоги п. 271.2 ПКУ*, застосовувати нову НГО при розрахунку орендної плати.

* У цьому пункті передбачено: якщо НГО затверджена до 15 липня поточного року, то вона застосовується з 1 січня наступного року. А якщо після 15 липня, то новий розмір НГО буде застосовуватися не з наступного року, а через рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі