Теми статей
Обрати теми

Компенсація невідображеного податкового кредиту

Нестеренко Максим
Підприємство придбало товар, який використовується в подвійних операціях (про це відомо). Однак податковий кредит за таким товаром не відображено, оскільки реєстрацію податкової накладної в ЄРПН заблоковано. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати «компенсуючий» ПДВ?

На перший погляд, п. 199.1 ПКУ не встановлює взаємозв’язку між нарахуванням «компенсуючих» податкових зобов’язань за «подвійними» придбаннями і відображенням за цими придбаннями податкового кредиту. І якщо є «вхідний» ПДВ, то його в будь-якому випадку має бути компенсовано.

Проте фіскали у своїх попередніх роз’ясненнях ставилися до ситуації з розумінням і роз’яснювали питання досить ліберально (підстави для таких висновків можна знайти в п.п. 14.1.191 ПКУ). А саме:

(1) якщо операції з придбання товарів/послуг, які використовуються в неоподатковуваних операціях, не відображені у складі податкового кредиту у зв’язку з відсутністю ЄРПН-реєстрації, то відсутні підстави нараховувати податкові зобов’язання за п. 199.1 ПКУ. Нарахування таких податкових зобов’язань буде здійснюватися після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН;

(2) якщо податкова накладна узагалі не зареєстрована в ЄРПН, то податковий кредит за такою накладною не формується, а компенсуючі податкові зобов’язання не нараховуються*.

* У першому варіанті податківці чомусь згадують і п. 198.5, і п. 199.1 ПКУ, а в другому — тільки п. 198.5 ПКУ. Вважаємо, що це виключно неточність у власне відповіді податківців.

Зазначену думку фіскали озвучували у своїх консультаціях із ЗІР ДФСУ, категорія 101.13, які наразі втратили чинність.

На жаль, наразі чинними консультаціями ліберальний висновок не підтверджений і не можна гарантувати, що фіскалам не спаде на думку зробити свою позицію жорсткішою. Прикладом такої жорсткості може слугувати лист ДФСУ від 13.09.17 р. № 20444/6/99-99-15-03-02-15, в якому податківці доходять висновку, що «компенсуючий» ПДВ нараховується безвідносно до того, чи відображався податковий кредит. Аналогічну думку ми вже чули від фіскалів раніше (див., наприклад, лист ДФСУ від 14.04.17 р. № 661/2/99-99-15-03-02-10).

Тож рекомендуємо прояснити позицію в податкових органів у порядку індивідуальної консультації. До того ж після 01.01.18 р. (відповідно до Закону № 2245**) встановлюється, що «компенсуючий» ПДВ нараховується за умови, що при придбанні товарів для негосподарського, необ’єктного чи «подвійного» використання в податковій накладній (або її заміннику) був наявний «вхідний» ПДВ. І немає жодного слова про те, включався такий «вхідний» ПДВ до податкового кредиту чи ні.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.17 р. № 2245-VIII.

Отже, судячи з усього, після 01.01.18 р. фіскали за допомогою Закону № 2245 узаконили своє право вимагати від платників нарахування «компенсуючого» ПДВ незалежно від того, чи включали вони «вхідний» ПДВ до податкового кредиту.

Утім, п.п. 14.1.191 ПКУ (а саме там йдеться про ПК) ніхто не відміняє.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі