Теми статей
Обрати теми

Рентна плата за спецводокористування — вторинні водокористувачі, «на вихід»!

Децюра Сергій, податковий експерт
З 1 січня 2018 року набрали чинності зміни до ПКУ, які вивели вторинних водокористувачів із числа платників рентної плати за спецводокористування. Про те, як правильно розпрощатись із цим платежем таким щасливчикам, а також про водокористувачів, які і надалі будуть сплачувати таку ренту, ми розкажемо у нашій статті.

Як було

До 1 січня 2018 року рентну плату за спецводокористування сплачували як первинні, так і вторинні водокористувачі (п. 255.1 ПКУ).

Нагадаємо. Первинні водокористувачі — це суб’єкти господарювання (юрособи, їх відокремлені підрозділи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці), які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.

Вторинні водокористувачі — це суб’єкти господарювання, які використовують воду, отриману від іншого водокористувача. Тобто вторинні водокористувачі самі не добувають воду із водних об’єктів.

При цьому вторинні водокористувачі сплачували рентну плату за воду, якщо одночасно виконувались дві умови:

1) у них був укладений договір на постачання води з первинним водокористувачем (абз. 2 п.п. 255.11.2 ПКУ). Річ у тому, що такий договір вважався для вторинного користувача дозволом на спеціальне використання води. Якщо воду отримували без такого договору, то платником рентної плати був постачальник води (категорія 121.01 ЗІР ДФСУ);

2) отриману воду використовували на господарські цілі.

Якщо суб’єкт господарювання використовує воду виключно на санітарно-гігієнічні цілі*, то він звільняється від сплати рентної плати (п.п. 255.4.1 ПКУ).

* Під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані (п. 255.2 ПКУ).

Нюанс. Податківців дозволяли орендодавцю — вторинному водокористувачу не сплачувати рентну плату за воду, якщо він мав дозвіл на спецводокористування (договір на поставку води), але і він, і його орендар використовували воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (категорія 121.01 ЗІР ДФСУ). Водночас якщо орендар, який не мав укладеного договору на постачання води, використовував її для виробничих потреб, то орендодавець був зобов’язаний сплачувати рентну плату за фактичний обсяг використаної води, у тому числі і використаної орендарем.

Як стало

З 01.01.18 р. правила сплати рентної плати за спецводокористування суттєво змінились. Ці зміни були «анонсовані» ще наприкінці 2016 року в Законі України від 21.12.16 р. № 1797-VIII.

До відома! Наприкінці 2017 року з’явився проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо рентної плати за спеціальне використання води) від 19.10.17 р. № 7213, який мав скасувати це нововведення (залишити вторинних водокористувачів платниками рентної плати). Цю ініціативу підтримав навіть Комітет ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

На щастя, цей законопроект не був прийнятий, а інші нормативно-правові акти, якими внесені останні зміни до ПКУ (зокрема, Закон № 2245** // див. «БТ», 2018, № 1-2, с. 30), не зачепили цього нововведення.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.17 р. № 2245-VIII.

Суть змін зводиться до того, що платниками рентної плати за спецводокористування стають лише первинні водокористувачі, тобто лише ті особи, які фактично забирають воду з водних об’єктів (водоканалів) або видобувають воду із надр землі (мають свердловини).

Вторинні водокористувачі, тобто суб’єкти господарювання, які використовують воду, отриману від іншого водокористувача, з початку 2018 року не будуть платниками рентної плати за спецводокористування.

Зверніть увагу! Податківці погодились із тим, що не є платниками рентної плати навіть виробники напоїв, які є вторинними водокористувачами (див. лист ДФСУ від 02.01.18 р. № 7/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

У зв’язку з цим кількість платників рентної плати за спецводокористування суттєво зменшиться. Крім того, зникнуть проблеми зі сплатою такої ренти при оренді нерухомості.

Останній звітний період

Звільнення вторинних водокористувачів від сплати рентної плати з 01.01.18 р. не звільняє їх від обов’язку подати останню декларацію з рентної плати за ІV квартал 2017 року. Її слід подати не пізніше 09.02.18 р. Задекларовані в ній зобов’язання слід сплатити не пізніше 19.02.18 р.

Зверніть увагу! Якщо у суб’єкта господарювання, зареєстрованого платником рентної плати, у деяких звітних періодах протягом року відсутній об’єкт оподаткування у зв’язку з використанням обсягів води у таких періодах виключно для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, то оскільки податкова звітність з рентної плати подається наростаючим підсумком, такий суб’єкт господарювання повинен подавати до контролюючого органу податкову звітність до кінця звітного року. На це звертали увагу контролери у листі ДФСУ від 30.01.17 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17***. Тобто забувати про це не варто, оскільки за неподання чи несвоєчасне подання такої декларації на платника очікує штраф у розмірі 170 грн. або навіть 1020 грн. (за повторне протягом року таке порушення) (п. 120.1 ПКУ).

*** Див. консультацію «Щоб не подавати декларацію з рентної плати за воду, подайте заяву» // «БТ», 2017, № 7.

Крім того, щоб не подавати звітність з рентної плати за спецводокористування у 2018 році, на наш погляд, вторинні водокористувачі мають подати контролерам заяву про те, що вони більше не є платниками рентної плати за спецводокористування.

Таку заяву можна скласти у довільній формі. Подати її можна разом із декларацією за останній звітний період 2017 року, але не пізніше граничного строку подання декларації з рентної плати за І квартал 2018 року. Про необхідність подання такої заяви говорили податківці у згаданому вище листі ДФСУ від 30.01.17 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17 (ср. ).

Звичайно, вимога про подання такої заяви не підкріплена жодними положеннями нормативно-правових актів. Справа в тому, що у п. 49.2 ПКУ прямо вказано, що у разі відсутності показників, які підлягають декларуванню, суб’єкт господарювання без будь-яких заяв може не подавати декларацію. Водночас на підставі такої заяви податківці можуть виключити вторинного водокористувача із числа платників рентної плати за спецводокористування. Тому якщо ви хочете, щоб вас більше не турбували щодо неподаної звітності з рентної плати, то подайте таку заяву. Це не складно.

Хто залишився платником

Наостанок декілька слів скажемо про тих суб’єктів господарювання, які зобов’язані подавати декларацію з рентної плати у 2018 році, а саме про первинних водокористувачів.

Те, що лише вони з початку 2018 року залишились платниками рентної плати за спецводокористування, не говорить про те, що всі первинні водокористувачі будуть зобов’язані сплачувати цей вид рентної плати.

Як і раніше, не будуть сплачувати рентну плату за спецводокористування первинні водокористувачі, які:

1) використовують воду виключно для (п. 255.2 ПКУ):

• задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення;

• задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб;

2) звільнені від сплати цього виду рентної плати. Мова йде про платників єдиного податку групи 4 — сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 % (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Такі суб’єкти звільнені від рентної плати за спеціальне використання води (п.п. 5 п. 297.1 ПКУ) незалежно від того, є вони первинними чи вторинними водокористувачами і на які цілі (санітарно-гігієнічні чи виробничі) використовують воду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі