Теми статей
Обрати теми

Розрахунки подарунковим сертифікатом: як відобразити в чеку РРО

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 26.12.17 р. № 3144/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці пояснили, як у касовому чеку РРО відображати оплату товару подарунковим сертифікатом (сертифікатом на знижку).

Для цього потрібно правильно запрограмувати РРО. У обов’язкових реквізитах касового чека (їх перелік шукайте у Положенні про форму та зміст розрахункових документів, затвердженому наказом Мінфіну від 21.01.16 р. № 13) РРО має надрукувати інформацію про те, що в обмін на подарунковий сертифікат покупець отримав товар. Така інформація має міститися у реквізиті «форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо)». Як випливає з назви цього реквізиту (про це свідчить наявність сполучника «тощо»), у ньому можна проставити будь-який вид оплати, зокрема таку форму оплати, як «сертифікат».

Тому у листі, що коментується, податківці зазначають: у разі проведення розрахунків за товар (послугу) такі розрахунки проводяться через РРО із зазначенням у касовому чеку форми оплати, наприклад «сертифікат». А при поверненні товару у касовому чеку вказується сума використаного «сертифіката».

Податківці запропонували непоганий вихід із ситуації. Водночас ним без проблем зможуть користуватися тільки суб’єкти господарювання, які не є платниками ПДВ.

Якщо ж подарунковий сертифікат видає платник ПДВ, то в нього ситуація трохи складніша. Річ у тому, що, на думку контролерів, у момент отримання грошових коштів (авансу) в обмін на сертифікат відбувається «перша подія», яка змушує продавця скласти податкову накладну (ПН). При цьому продавець ще не знає, який товар буде ним постачатися. А тому при обміні сертифіката на товари/послуги йому доведеться складати розрахунок коригування до такої ПН. Деталі ви знайдете у консультації «Продаєте подарункові картки — нарахуйте ПДВ в загальному порядку» // «БТ», 2017, № 51.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі