Теми статей
Обрати теми

Високодохідні аграрії — платники ПНП мали звітувати у 2017 році щокварталу — сюрприз від ДФСУ

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 11.01.18 р. № 105/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці несподівано заявили, що аграрії, які є платниками податку на прибуток (ПНП), починаючи з 2017 року мали визначати звітний період для подання декларації з ПНП за загальними правилами:

1) «малодохідники» (з доходом менше 20 млн грн.) — лише за рік;

2) «високодохідники» — щокварталу.

Аргументують свою позицію контролери тим, що з початку 2017 року п.п. «б» п. 137.5 ПКУ, яким надано право всім виробникам сільгосппродукції звітувати лише за рік, скористатися не можна.

Річ у тому, що згідно з абз. першим п.п. 137.4.1 ПКУ обрати специфічний річний звітний період з ПНП (з 1 липня минулого року по 30 червня поточного року) могли тільки виробники сільгосппродукції, визначеної ст. 209 ПКУ. Водночас з 01.01.17 р. ст. 209 ПКУ втратила чинність.

Тому податківці, опираючи на це, резюмують: з 01.01.17 р. у ПКУ не визначено, яка продукція вважається сільськогосподарською для цілей оподаткування ПНП. Отже, не можна визначити виробників сільгосппродукції, які мають право звітувати лише раз на рік.

З таким підходом контролерів ми не можемо погодитись.

По-перше, у п.п. 137.4.1 ПКУ, в якому згадується скасована ст. 209 ПКУ, йдеться про встановлення специфічного сільськогосподарського звітного року, який починається з 1 липня. А тому втрата чинності ст. 209 ПКУ позбавила аграріїв лише можливості звітувати за такий специфічний річний період.

По-друге, п.п. 137.4 ПКУ, яким запроваджено квартальні звітні періоди (квартал, півріччя, три квартали, рік), поширюється на всі випадки, крім випадків, передбачених у п. 137.5 ПКУ. А в п.п. «б» п. 137.5 ПКУ прямо вказано, що виробники сільськогосподарської продукції мають звітувати лише за рік.

Той факт, що втратила чинність ст. 209 ПКУ, не означає, що разом з нею зникли всі виробники сільгосппродукції.

У п. 5.3 ПКУ прямо передбачено: інші строки, що застосовуються у цьому Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Навіть якщо контролери вирішили, що термін «виробник сільгосппродукції» кардинально відрізняється від терміна «сільськогосподарський товаровиробник» із п.п. 14.1.235 ПКУ, то його можна пошукати в інших законах.

Наприклад, у ст. 1 Закону України «Про сільськогосподарський перепис» від 23.09.08 р. № 575-VI є таке визначення: виробники сільськогосподарської продукції — юридичні особи всіх організаційно-правових форм господарювання та їх відокремлені підрозділи, фізичні особи (фізичні особи — підприємці, домогосподарства), які займаються сільськогосподарською діяльністю, передбаченою класифікацією видів економічної діяльності, мають у володінні, користуванні або розпорядженні землі сільськогосподарського призначення чи сільськогосподарських тварин.

Крім того, визначення терміна «сільськогосподарська продукція» можна відшукати в п.п. 14.1.234 ПКУ. І хоча воно стосується обрання єдиного податку групи 4, та все ж, на наш погляд, дає можливість визначити, хто ж є виробником такої продукції серед платників ПНП. Подібне визнання також є в п. 2.15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

Нагадаємо! Саме на це визначення раніше опиралися податківці (консультація у категорії 102.23.01 ЗІР ДФСУ, яка втратила чинність з 02.01.18 р.). Враховуючи це, на наш погляд, аграрії, як і раніше, мають право звітувати лише раз за рік. Але, на жаль, лише за календарний рік (див. консультацію «Аграрій, який перейшов на загальну систему з 01.01.17 р., звітує за звичайний календарний рік» // «БТ», 2017, № 34-35).

Найгірше те, що фіскальні роз’яснення податківців з’явились тільки на початку 2018 року. Виходить, що «високодохідні» аграрії, на їх думку, вже потрапили під штраф за несвоєчасну подачу квартальних декларацій з ПНП у 2017 році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі