Теми статей
Обрати теми

Дотація з місцевого бюджету: об’єкт чи не об’єкт для обкладення ПДВ?

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 08.06.18 р. № 2545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці пояснили, як відобразити в податковому обліку дотацію, отриману з місцевого бюджету.

ПДВ. З погляду обкладення ПДВ все залежить від того, на якій підставі платник отримав дотацію. Податківці розглядають два види дотації:

1) дотації, отримані в рахунок оплати вартості товарів/послуг;

2) дотації, що не є компенсацією вартості товарів/послуг.

Про те, як розділити ці два види дотацій, податківці не пояснили. Тому все буде вирішувати сам суб’єкт господарювання, опираючись на документи, на підставі яких він отримав кошти з місцевого бюджету.

Так, якщо суб’єкт господарювання виконав певну роботу чи надав послуги для органу місцевого самоврядування чи для третіх осіб (але замовником був орган місцевого самоврядування) і отримав за це компенсацію у вигляді дотації з бюджету, то маємо справу з першим видом дотацій. Така операція буде постачанням для цілей обкладення ПДВ.

Якщо ж платник податків отримав кошти для того, щоб придбати основні засоби для використання на благо місцевої громади, то це другий вид дотації.

Якогось загального правила визначення виду дотацій немає. Все залежить від суті операцій та віддається на розсуд суб’єкта господарювання. Тому у листі, що коментується, податківці розказали лише про те, як оподатковувати кожен із вид дотацій.

Якщо мова йде про перший вид дотацій, тобто дотацію в рахунок оплати вартості товарів/послуг (наприклад, дотації на ремонт доріг, парків тощо), то такі операції потрапляють під нарахування ПДВ. У цьому випадку дотація є розрахунками за постачання товарів чи послуг.

Якщо отримувач такої дотації зареєстрований платником ПДВ, то нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ слід на дату зарахування коштів (дотації) на банківський рахунок виходячи із вартості таких товарів/послуг. Звісно, не варто забувати про розмір мінбази для нарахування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Чому саме на дату отримання коштів? Тому, що маємо справу із бюджетними коштами.

Нагадаємо. При оплаті за товари/послуги бюджетними коштами податкові зобов’язання виникають не у загальному порядку (за першою подією), а відповідно до п. 187.7 ПКУ: на дату зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

Фіскали також нагадують, що при отриманні дотації першого виду суб’єкт господарювання, який не є платником ПДВ, має врахувати такі суми при обрахунку граничної суми постачання за 12 місяців (1 млн грн.), який зобов’язує зареєструватися платником ПДВ. Це не стосується лише платників єдиного податку.

Якщо ж мова йде про другий вид дотації із місцевого бюджету, тобто суми, які не пов’язані з компенсацією вартості наданих послуг чи поставлених товарів, то нараховувати податкові зобов’язання не потрібно. Крім того, такі суми не потрібно включати до загального обсягу постання, який змушує підприємство стати платником ПДВ.

Податок на прибуток. Кошти, отримані як дотація з місцевого бюджету, у бухгалтерському обліку визнаються доходом підприємства отримувача:

• або при зарахуванні коштів на рахунок підприємства;

• або поступово в міру їх використання (якщо йдеться про цільове фінансування).

Враховуючи це, фіскали переконані, що отримані дотації відображаються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку. Цей висновок стосується, як підприємств-малодохідників, які не застосовують податкових різниць, так і високодохідників, які їх застосовують.

Аргументи податківців прості: положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суми цільового фінансування з бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі