Теми статей
Обрати теми

Централізоване водопостачання: чи є об’єкт оподаткування для рентної плати?

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФС у Тернопіль- ській обл. від 13.06.18 р. № 2587/ІПК/19-00-12-02-28

У листі, що коментується, податківці вчергове розглянули питання сплати рентної плати за спеціальне водокористування суб’єктами господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання.

Контролери знову «затягнули» свою звичну пісню про єдиний тариф на водопостачання, до якого закладено рентну плату, а також про те, що об’єктом оподаткування для такого платника податку є загальний обсяг води, що вилучено з водного об’єкта для цілей, які визначені у відповідному дозволі, зокрема, і для постачання її іншим особам.

Водночас радує, що податківці дали «зелене світло» на виключення (зменшення) об’єкта оподаткування на обсяг води, яка постачається окремим категоріям споживачів, наприклад населенню та суб’єктам господарювання для задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб (п. 255.4 ПКУ). Враховуючи це, вони радять платникам рентної плати при звітуванні скористатися роз’ясненнями, наданими у листі ДФСУ від 08.05.18 р. № 1388/4/99-99-12-02-03-13* та категорії 121.06 ЗІР ДФСУ. Тобто розраховувати податок за допомогою аж трьох додатків 5 до декларації. По одному додатку на кожен вид цільового використання води.

* Див. консультацію «За воду, поставлену населенню, рента не сплачується: лояльне роз’яснення фіскалів» // «БТ», 2018, № 23.

Доволі лояльний висновок, який можна застосовувати, щоб досягти бажаного результату.

Водночас, як свідчить практика, на місцях податківці часто ігнорують такі роз’яснення і вимагають від постачальників води розраховувати рентну плату за весь обсяг видобутої води незалежно від того, кому вона постачається. Тому первинним водокористувачам і доводиться отримувати на свою адресу індивідуальні консультації, аналогічні листу, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі