Теми статей
Обрати теми

Як виправити ставку ПДВ у податковій накладній

Яким чином у податковій накладній (ПН) виправити помилку, якщо при здійсненні операцій з постачання товарів/ послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, складено ПН зі ставкою 7 %, або навпаки (нарахування повинно було відбутись за ставкою 20 %, а платник нарахував 7 %), за умови, що в податковій звітності операція відображена правильно?

Згідно із п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) у встановлений ПКУ строк.

У випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, відповідно до п. 192.1 ПКУ складається розрахунок коригування (РК).

Отже, якщо платник податку при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, склав ПН на операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за ставкою 7 %, то з метою виправлення помилки у ПН платник податку повинен:

• скласти РК, в якому у полі «Дата складання» зазначити дату, на яку було виявлено помилку;

• зазначити причину коригування «Зміна номенклатури»;

• у табличній частині зі знаком «-» зазначити обсяг операцій з постачання товарів/послуг, що був зазначений за ставкою 7 %, та зі знаком «+» зазначити обсяг операцій, що підлягає оподаткуванню за ставкою 20 %.

Якщо навпаки у ПН було відображено обсяг операцій з постачання товарів/послуг, що підлягає оподаткуванню за ставкою 20 % замість 7 %, то потрібно відобразити такий обсяг зі знаком «-» та зі знаком «+» зазначити обсяг операцій, що підлягає оподаткуванню за ставкою 7 %.

В обох випадках у полі «Код ставки» має бути зазначена відповідна ставка податку, а у розділі «А» має бути заповнений рядок, який відповідає правильній ставці податку.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.15

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі