Теми статей
Обрати теми

Як отримати електронну довідку про відсутність заборгованості

Як платнику податків отримати в електронному вигляді довідку про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів через Електронний кабінет та на які нормативно- правові акти має посилатися платник податків у заяві для отримання такої довідки?

Порядок видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів (далі — Порядок), затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.13 р. № 567. Наразі Порядок продовжує діяти у частині, що не суперечить чинному законодавству.

У зв’язку з адміністративною реформою, започаткованою Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.16 р. № 1797-VIII:

• виконання функції з надання адміністративних послуг платникам покладено на контролюючі органи (п.п. 191.1.3 ПКУ), а за ДПІ залишено лише сервісне обслуговування (п. 193.1 ПКУ);

• запроваджено електронне листування з платниками та електронний кабінет (ст. 42 та 421 ПКУ).

Абзацом першим п. 7 Порядку передбачено, що Довідка про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів (далі — Довідка), видається у паперовому або електронному вигляді.

Виходячи з вимог п. 2 та абзацу першого п. 3 Порядку Довідка (за формою, затвердженою додатком 1 до Порядку) видається безоплатно на підставі заяви (за формою, затвердженою додатком 2 до Порядку) платника податків про її видачу.

Відповідно до абзацу третього п. 7 Порядку платникам податків, які подають звітність в електронній формі, надання Довідки може здійснюватися засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Спосіб отримання Довідки вказується платником податків у заяві.

Отримання платником Довідки в електронній формі реалізовано через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/login.

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням електронного цифрового підпису.

Функціонал надає можливість заповнити і подати заяву в електронній формі та отримати в електронній формі один з документів: Довідку або лист-відмову.

Переглянути видану платнику електронну Довідку у відкритій частині (вхід до якої не потребує ідентифікації) Електронного кабінету (https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/debit), зацікавлений орган/суб’єкт може шляхом введення податкового номера платника (код за ЄДРПОУ/РНОКПП) та реквізитів довідки (дати і номера).

Згідно з абзацом другим п. 3 Порядку заява складається:

• з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, що передбачає надання органом доходів і зборів Довідки,

• та зазначенням найменування підприємства (установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником податків.

Необхідність у підтвердженні органами ДФС відсутності заборгованості Довідкою вимагається численними нормативно-правовими актами України, з метою її подальшого надання органам/суб’єктам, що уповноважені на надання фінансової підтримки (компенсації, дотації), проведення закупівель за державні кошти, виділення бюджетного фінансування тощо. Наприклад, Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.15 р. № 922-VIII, ч. 2 ст. 17 якого визначено, що замовник може прийняти рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та може відхилити тендерну пропозицію учасника у разі, якщо учасник має заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 140.03

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі