Теми статей
Обрати теми

Гарячі запитання про відпустку в підприємця

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Відпочивати завжди добре, але влітку — найкраще. Тому розібратися з відпусткою в підприємця ми пропонуємо прямо зараз. Адже коли «за бортом» вище + 20 °С, думки про блакитне море серед зелених гір приємніші, ніж море роботи і гори роботи… Отже: кому, коли, чи надовго належна відпустка, чи обов’язкова вона, від чого вона звільняє і що потрібно зробити, щоб її отримати?

Чи зобов’язаний підприємець іти у відпустку?

Ні, такого обов’язку в підприємця немає, адже він не є найманим працівником сам для себе. Тому вимоги КЗпП на нього не поширюються. Він вільний відпочивати коли завгодно і скільки завгодно або взагалі не відпочивати — законодавство ці питання не регламентує.

Скільки повинен відпрацювати підприємець, перш ніж узяти відпустку?

Оскільки підприємець не є найманим працівником сам для себе, вимоги трудового законодавства на нього не поширюються. Тому він може взяти відпустку, коли побажає, хоч відразу після держреєстрації.

Навіщо повідомляти податківців про бажання піти у відпустку?

Якщо ви — підприємець на загальній системі або єдиноподатник групи 3, вам зовсім не обов’язково посвячувати податківців у свої «відпускні» плани. Жодних пільг/привілеїв вам це не дасть!

Так, якщо в період відпустки у вас буде нульовий дохід, то ПДФО + ВЗ або єдиний податок за цей період відповідно теж дорівнюватимуть нулю.

Але так буде в будь-якому разі при нульовому доході. Відпустка тут ні до чого.

Водночас зауважте. Сплата ПДФО і єдиного податку зазначеною категорією підприємців відбувається поквартально. Якщо за квартал об’єкт оподаткування виникне, його потрібно буде сплатити у встановлений строк (для сплати ПДФО-авансів, ЄП-зобов’язання).

І якщо граничний строк сплати припадає на вашу «відпустку», зобов’язання все одно потрібно погасити з дотриманням цього граничного строку.

Повідомляй / не повідомляй податківців про «відпустку» — самостійною підставою для відстрочення погашення зобов’язань це не є.

А ось якщо ви — єдиноподатник груп 1 або 2 та у вас немає найманих працівників, вам, безперечно, варто повідомити податківців про майбутню відпустку*. Адже для вас є пільга. Згідно з п. 295.5 ПКУ, якщо ваша відпустка триває місяць або більше, податківці не нараховуватимуть вам єдиний податок за один місяць відпустки.

* Зразок заяви ми наводили у статті «Підприємницькі канікули, або Даєш відпустку підприємцеві!» // «БТ», 2018, № 21.

Якщо ж відпочити вирішить єдиноподатник групи 2, у якого є наймані працівники, — для нього жодних пільг немає.

Знову ж таки якщо в підприємця є тільки працівники, що перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, або у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років, або мобілізовані, то вважається, що працівників немає (п.п. 291.4.1 ПКУ). Відповідно, немає перешкод для «відпускної» пільги підприємця.

Тепер що стосується ЄСВ «за себе». Його платити доведеться в будь-якому разі (і загальносистемникам, і єдиноподатникам). «Осторонь» стоять лише ті підприємці, які, у принципі, звільнені від сплати ЄСВ «за себе». Але знову ж таки «відпустка» тут ні до чого.

Як бути, якщо єдиний податок сплачений наперед?

Буває, що підприємці сплачують єдиний податок не кожен місяць, а наперед один раз — за квартал/півроку/рік. Тому в них виникає запитання: як скористатися «відпускною пільгою», якщо єдиний податок уже сплачений?

Насправді все просто. Єдиний податок, надміру сплачений за місяць відпустки, можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів відповідно до п. 295.6 ПКУ (ср. ). Але про це потрібно письмово повідомити податківців. У принципі, відповідну фразу можна додати в заяві про відпустку.

Якщо підприємець іде у відпустку вдруге за рік, чи може він не платити єдиний податок?

Ні. Скористатися «відпускною пільгою» єдиноподатники можуть можна тільки один раз на рік. Тому якщо ви вирішите піти у відпустку вдруге за рік, можете про це податківців не повідомляти — удруге за рік від єдиного податку вас усе одно не звільнять.

Якщо підприємець бере відпустку на три місяці, на скільки його звільнять від єдиного податку?

Тільки на один місяць (п. 295.5 ПКУ). За інші місяці доведеться платити єдиний податок повністю.

Чи звільнять від єдиного податку, якщо відпустка тривала менше місяця?

Якщо підприємець планує піти у відпустку на строк менше місяця, податківці вважатимуть, що в цьому випадку він не може скористатися «відпускною пільгою» (категорія 107.12 ЗІР ДФСУ). Тобто доведеться платити єдиний податок повністю. Тому краще не економити на відпочинку.

Як бути, якщо підприємець у відпустці захворів?

У ПКУ не передбачена можливість відкликати заяву про відпустку. Проте податківці дозволяють це зробити в разі хвороби, яка триває 30 або більше календарних днів. Але зауважте: відкликати заяву можна тільки до початку відпустки (категорія 107.12 ЗІР ДФСУ)!

Правом на відпустку ви зможете скористатися пізніше, після одужання. Знову-таки при дотриманні всіх умов, про які було сказано вище.

Якщо ж підприємець захворів уже після початку відпустки, мабуть, він не зможе відкликати заяву.

Чи можна отримувати дохід під час відпустки?

У листі ГУ Міндоходів у м. Києві від 23.04.14 р. № 832/0/26-15-17-03-14 податківці допускають, що підприємець може отримувати дохід у період відпустки або хвороби. Це може бути плата за раніше відвантажені товари або аванс. Такі доходи обов’язково мають бути відображені в Книзі обліку і декларації єдиноподатника. І це начебто нестрашно…

Але будьте пильні: якщо види діяльності підприємця передбачають отримання ним доходу тільки в момент продажу товару або надання послуг (наприклад, роздрібна торгівля, надання послуг населенню тощо), то запис у Книзі під час відпустки є доказом того, що підприємець не відпочивав, а працював.

Отже, податківці можуть позбавити його «відпускної пільги» і нарахувати єдиний податок!

Те ж саме «світить» і в разі оформлення актів, товарних чеків, накладних, що підтверджують факт відвантаження товару або виконання робіт/послуг під час відпустки, підписання договорів з партнерами тощо.

Єдиноподатник групи 2 звільнив найманих працівників у квітні. Чи може він скористатися правом на відпустку в червні?

Так, на наш погляд, може. Звільнивши найманих працівників у квітні, у травні він уже може сміливо подавати заяву на відпустку. У цьому випадку ні в період відпустки (червень), ні на дату подання заяви про відпустку (травень) найманих працівників у підприємця немає. Тому немає і перешкод для отримання «відпускної пільги».

Чи можна перенести відпустку?

У ПКУ немає норми, яка б дозволяла це зробити.

Тому в загальному випадку, якщо ви вже подали заяву на відпустку, перенести її на інший місяць (відкликати заяву), на жаль, неможливо.

Є тільки один виняток, про який ми говорили раніше: хвороба підприємця, яка триває 30 або більше календарних днів. Якщо підприємець захворів, він може відкликати заяву на відпустку. Але потрібно встигнути до початку відпустки!

Чи можна взяти відпустку з 15 числа по 15 число наступного місяця?

Це не дуже зручно в плані того, що не зрозуміло, за який місяць платити єдиний податок, а за який — не платити. Але якщо дуже потрібна саме «перехідна» відпустка, можна взяти і її.

У цьому випадку в листі ГУ Міндоходів у м. Києві від 23.04.14 р. № 832/0/26-15-17-03-14 податківці пояснили, що єдиний податок не сплачується:

• у місяці виходу у відпустку, якщо відпустка починається до 20 числа;

• у місяці закінчення відпустки, якщо вона почалася після 20 числа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі