Теми статей
Обрати теми

Куди платити роздрібний акциз при утворенні ОТГ

На рахунки органів місцевого самоврядування чи на рахунок об’єднаної територіальної громади (далі — ОТГ) суб’єкт роздрібної торгівлі, який має об’єкти торгівлі на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ, повинен сплачувати акцизний податок та який код КОАТУУ (код органів місцевого самоврядування чи код ОТГ) йому необхідно зазначати при поданні декларації акцизного податку?

До доходів загального фонду ОТГ належить, зокрема, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (ст. 64 БКУ*).

* Бюджетний кодекс України від 08.07.10 р. № 2456-VI.

При цьому бюджети ОТГ виконуються окремо до закінчення бюджетного періоду з урахуванням особливостей, встановлених частиною дев’ятою ст. 8 Закону № 157**. А саме в ній говориться, що до завершення періоду окремого виконання бюджетів ОТГ функції головних розпорядників, розпорядників бюджетних коштів ОТГ продовжують здійснювати відповідні бюджетні установи в особі сільського, селищного, міського голови, обраного об’єднаною територіальною громадою, інших керівників бюджетних установ.

** Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.15 р. № 157-VIII.

Відкриття рахунків для зарахування надходжень до бюджетів здійснюється згідно з Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Мінфіну від 22.06.12 р. № 758 (далі — Порядок № 758).

Згідно з абзацами першим та третім п. 2.1 розд. II Порядку № 758 щорічно на початок нового бюджетного періоду в органах Держказначейства відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів (крім рахунків для зарахування власних надходжень бюджетних установ).

У разі внесення змін до законодавства, згідно з якими змінюється перелік надходжень, що зараховуються до відповідних бюджетів, та/або порядок їх зарахування, а також код та назва території, Держказначейство централізовано відкриває/закриває рахунки за надходженнями згідно із внесеними змінами. Інформація про відкриті/закриті рахунки доводиться Держказначейством до органів, що контролюють справляння надходжень бюджету згідно із встановленими порядками взаємодії, та місцевих фінансових органів.

Таким чином, у разі об’єднання в поточному році сільських, селищних, міських рад до ОТГ, сплата суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який має об’єкти торгівлі на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ, акцизного податку здійснюється на рахунки, відкриті Держказначейством сільським, селищним, міським радам, а з нового бюджетного року — на рахунок, відкритий Казначейством ОТГ.

При цьому перелік рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів розміщено на офіційному веб-порталі ДФС в розділі «Бюджетні рахунки».

У свою чергу, відповідно до абзацу першого п. 2 розд. І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфінану від 23.01.15 р. № 14 (далі — Порядок № 14), особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку складають та подають декларацію акцизного податку.

Додаток 6 «Розрахунок сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» заповнюється окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (п. 7 розд. V Порядку № 14).

Тобто суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами у додатку 6 до декларації зазначає код органу місцевого самоврядування відповідно до Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України, у межах якого знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 116.07

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі