Теми статей
Обрати теми

Факсиміле замість підпису на документах: коли можна

Чи може при оформленні первинних документів, які є підставою для податкового обліку, застосовуватись факсиміле?

Первинні документи — це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про госпоперації, включаючи розпорядження та дозволи на їх проведення (п.п. 2.1 Положення № 88*).

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Такі документи повинні містити, зокрема, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні госпоперації (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік).

Документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Електронний підпис накладається відповідно до законодавства.

Використання при оформленні первинних документів факсимільного відтворення підпису допускається в порядку, встановленому законом, іншими актами цивільного законодавства (п.п. 2.5 Положення № 88).

Приписами ч. 3 ст. 207 ЦКУ передбачено, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їх власноручних підписів.

Висновок: використання факсимільного відтворення підпису при оформленні первинних документів** за письмовою згодою сторін, у якій містяться зразки відповідного аналога їх власноручних підписів, не порушує законодавства України.

** Виняток — первинні документи типових і спеціалізованих форм, якими не передбачено використання факсимільного відтворення підпису (див. лист ДФСУ від 04.05.16 р. № 4582/Л/99-95-42-01-14). Детальніше читайте в Темі тижня «Первинна документація» // «БТ», 2017, № 34-35

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 135.06

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі