Теми статей
Обрати теми

Електронна касова книга

Яким чином підприємство веде касову книгу в електронному вигляді?

Установи/підприємства мають право вести касову книгу в електронній* формі, яка за формою і змістом повинна відтворювати форму й зміст касової книги в паперовому вигляді (п. 41 Положення № 148**).

* Див. статтю «Касова книга в електронному вигляді: ведемо, друкуємо і зберігаємо правильно» // «БТ», 2017, № 40.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148

Відповідно до п. 5 та 6 Пояснення до заповнення додатка 5 до Положення № 148 записи в касовій книзі здійснюються на підставі інформації з касових документів. Сторінки касової книги нумеруються автоматично в порядку зростання з початку року або з початку книги за новою формою (див. вище).

При веденні касової книги в електронному вигляді роздруковується кожна з двох частин аркуша касової книги «Вкладний аркуш касової книги» і «Звіт касира».

Якщо вкладний аркуш друкують в кінці місяця, то автоматично роздруковується загальна кількість аркушів касової книги за цей місяць, а в разі роздрукування в кінці року — їх кількість за рік.

Після роздрукування аркушів касової книги касир перевіряє правильність їх складання, підписує і передає «Звіт касира» разом з відповідними касовими документами до бухгалтерії під підпис у вкладному аркуші.

Протягом року «Вкладний аркуш касової книги» зберігається касиром окремо за кожний місяць. Після закінчення року (або залежно від потреби) їх формують в підшивки в хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника й головного бухгалтера, а підшивки формуються в книгу.

Після закінчення року касова книга на електронних носіях передається для зберігання.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.15

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі